Komitet EU usvojio poziciju za otvaranje poglavlja

+100%-

Komitet EU usvojio poziciju za otvaranje poglavlja

briselKomitet stalnih predstavnika zemalja članica EU (COREPER) usvojio je, u ime Evropskog saveta, zajedničku evropsku poziciju za otvarnje poglavlja 23 i 24 u  pristupnim pregovorima Srbije. 

 

Ambasadori zemalja članica su danas bez rasprave potvrdili konsenzus postignut u utorak kada su se svih 28 država članica usaglasile oko zajedničke evropske pregovaračke pozicije za poglavlje 23.

 

Time je dato ”zeleno svetlo” za otvaranje poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, odnosno na pravdu, slobodu i bezbednost.

U Briselu se navodi da su u pitanju dva najvažnija poglavlja u pristupnim pregovorima svake zemlje, jer se bave usklađivanjima propisa u oblasti vladavine prava.

 

”Srbija je uradila svoj posao ispunivši uslove za otvaranje ova dva poglavlja. Sa svoje strane, i EU je potvrdila svoju posvećenost”, izjavio je ambasador Slovačke u EU, Peter Javorčik, posle današnje odluke COREPER-a.

 

Posle današnje odluke COREPER-a, slovačko predsedavanje bi trebalo da sazove Međuvladinu konferenciju na kojoj bi, uz prisustvo nadležnih ministara, Srbija otvorila nova poglavlja u svom pristupnom procesu.

 

Iz slovačkog predsedavanja EU poručuju da se konferencija na kojoj će se otvoriti dva poglavlja očekuje u drugoj polovini jula.

 

Izvor: Tanjug

 

Kategorije: Sedam dana