KONZULSKI DANI U BUGARSKO-SRPSKOM CENTRU: VRANJANCI NAJČEŠĆE PITAJU ZA BUGARSKO DRŽAVLJANSTVO

+100%-

KONZULSKI DANI U BUGARSKO-SRPSKOM CENTRU: VRANJANCI NAJČEŠĆE PITAJU ZA BUGARSKO DRŽAVLJANSTVO

Informacije u vezi sa procedurom za dobijanje bugarskog državljanstva i načini apliciranja najviše su zanimale građane Vranja i okoline tokom Konzulskog dana, održanog posle dvogodišnje pandemijske pauze 7. aprila 2022. godine u Bugarsko-srpskom centru (BSC) u Vranju.


Imajući u vidu da je Bugarska članica Evropske unije, mnogo ljudi sa prostora juga Srbije, koji imaju bugarsko poreklo ili rodbinu u Bugarskoj, poslednjih godina žele da apliciraju za državljanstvo te zemlje.


Konzuli Generalnog konzulata u Nišu Ilija Bondžolov i Petar Danov pružili su sve neophodne informacije po ovom i drugim pitanjima koja su zanimala građane, navodi za Vranje News Darko Anačkov, predsednik BSC-a u Vranju.


„U vezi sa apliciranjem za bugarsko državljanstvo, važno je reći da će kandidati moći da kod nas zakažu termin za obavljanje intervjua, dok će sam intervju sprovoditi služba Generalnog konzulata u njihovom sedištu u Nišu.


Takođe, konzuli pregledaju prikupljene dokumente i daju savete građanima o dokumentima koji su im neophodni za pokretanje procedure“, kaže Anačkov za naš portal.


On kaže da je jedna od tema Konzulskog dana bila informativna kampanja za upis budućih brucoša bugarske nacionalnosti sa juga Srbije na fakultete u Bugarskoj.


„Kao što znate za buduće brucoše bugarske nacionalnosti obezbeđen je niz pogodnosti, koje u značajnoj meri rasterećuju budžet roditelja“, potencira Anačkov.

 

On naglašava da svi pripadnici bugarske nacionalne manjine u kancelariji BSC-a u Vranju mogu zakazati termin za lekarski pregled kod specijaliste iz određene oblasti na Vojno medicinskoj akademiji u Sofiji.


„Sačinjeni spisak šaljemo Konzulatu u Nišu, a zatim dobijamo povratnu informaciju o zakazanom terminu i obaveštavamo građane“, navodi Anačkov.


Konzuli su, prema njegovim rečima, pružali konzulske usluge svim zainteresovanim građanima Vranja. Ova praksa nastaviće se jednom mesečno u kancelariji BSC-a u Vranju.


„Ovo je zaista lepa inicijativa Konzulata koja se realizuje sa željom da se konzulske usluge približe građanima Vranja i Pčinjskog okruga, bez dodatnih rashoda u njihovom budžetu“, kaže Anačakov za Vranje News.


On je na kraju apelovao sve zainteresovane da zakažu termin za konsultacije sa konzulima preko telefona 065/65 75 180 ili na e-mail bscvranje@gmail.com

 

 

Izvor: vranjenews.rs

Foto: vranjenews.rs