Korhec: Ostale zakone treba uskladiti sa Zakonom o nacionalnim savetima, a ne obrnuto

+100%-

Korhec: Ostale zakone treba uskladiti sa Zakonom o nacionalnim savetima, a ne obrnuto

korhec_citPredsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je povodom najavljenih izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina da je zasad neizvesno da li će zaista biti proširene nadležnosti tih tela, a da bi čak moglo da se dogodi i da se pod firmom zakonskih izmena pokušaju suziti ovlašćenja manjinskih samouprava nacionalnih zajednica u Srbiji.

Ukoliko ministarstvo zaista želi da smanji ovlašćenja koja su zastupljena u zakonu o nacionalnim savetima i uskladi ih sa Zakonom o kulturi, kao i Zakonom o javnom informisanju i medijima koji je u pripremi, onda će sa naše strane naići na potpuni otpor”, rekao je Korhec u intervjuu za „Mađar so“.

Korhec je kazao da je prema njegovim informacijama na prošlonedeljnom sastanku u Beogradu posvećenom unapređenju položaja nacionalnih manjina u Srbiji rečeno da bi suštinu izmena zakona o nacionalnim savetima predstavljalo usaglašavanje sa postojećim zakonima u određenim oblastima.

Prema mojim saznanjima, nije rečeno da bi se proširile nadležnosti nacionalnih saveta. Čak, ukoliko govorimo o usaglašavanju sa drugim zakonima, onda to može da znači sužavanje nadležnosti u svim oblastima, osim u obrazovanju, jer je zakon koji pokriva ovu oblast i zakon o nacionalnim savetima na osnovu predloga Saveza vojvođanskih Mađara usaglašen na osnovu predloga Saveza vojvođanskih Mađara još u prethodnom parlamentarnom ciklusu. Plan u odnosu na budućnost je bio da i ostale zakone treba uskladiti sa zakonom o nacionalnim savetima, a ne obrnuto,” izjavio je Korhec.

Kompletan tekst možete pročitati na stranicama novine Magyar Szo.

Kategorije: Sedam dana