Krstur posetili Rusini iz Slovačke

+100%-

Krstur posetili Rusini iz Slovačke

 

Ruski Krstur je u sredu 26. oktobra posetila delegacija Ministarstva prosvete, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke, u kojoj su bili državni sekretar Ministarstva Petar Krajnjak ml. i šef njegove Kancelarije Miro Osifčin.

rusini-10-1-minFunkcioneri Ministarstva Slovačke u Krstur su došli zbog službene posete Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Srbije u Beogradu, gde su razgovarali o saradnji na zajedničkom projektu.

 

Krajnjak i Osifčin Krstur su posetili i kao deklarisani Rusini, aktivni u rusinskom pokretu Slovačke. Prvo su obišli Školu „Petro Kuzmjak“, gde ih je dočekala direktorica Helena Pašo Pavlović sa saradnicima, upoznali su se i sa mestom ove škole u obrazovnom sistemu Srbije, a razmenili su i iskustva.

 

 

rusini-10-2-minGosti su zatim posetili Maticu Rusina, gde ih je sa nekoliko svojih članova primio predsednik Matice, Đura Papuga, i u prijateljskom razgovoru govorili su o aktuelnostima u rusinskom pokretu.

 

U sedištu Nacionalnog saveta (NS) Rusina delegaciju iz Slovačke su dočekali predsednik Izvršnog odbora NS Željko Kovač i sekretar Saveta Tanja Arva Plančak, upoznali su ih i sa organizacijom nacionalnih manjina u Srbiji preko NS-a, kao i sa oblastima i delatnošću naše kulturne samouprave.

 

Posetu Krsturu završili su na krsturskoj parohiji sv. o. Nikole, gde su sa parohom o. Mihajlom Malackom govorili o duhovnom i verskom životu najveće rusinske parohije u Srbiji.

 

Izvor: Ruske slovo