Kuprešak: Hrvatska će podržavati Srbiju i nakon ulaska u EU

+100%-

Kuprešak: Hrvatska će podržavati Srbiju i nakon ulaska u EU

kupresak_citAmbasador Republike Hrvatske u Srbiji, Željko Kuprešak izjavio je da će Hrvatska podržavati Srbiju u procesima evrointergracija i nakon 1. jula, kada će Hrvatska i zvanično postati članica Evropske unije. On je istakao da će Hrvatska, naprotiv, nastaviti dobrosusedsku saradnju.

Prije i nakon 1. srpnja, Hrvatska će podupirati Srbiju u njezinim reformskim i europskim integracijskim procesima i u rješavanju međusobnih otvorenih pitanja neće zloupotrijebiti svoju povlaštenu poziciju, već će u duhu dobrosusjedskih odnosa pokušati naći rješenje za postojeće izazove„, istaknuo je Željko Kuprešak.

On je naglasio da Hrvatska prenosi najsvežija iskustva iz svog procesa evrointegracija, i pruža političku, tehničku i razvojnu pomoć kako bi Srbija što pre dostigla evropske standarde.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, Kuprešak je naveo da se nakon sastanka mešovitih komisija dve države, održanog 20. marta u Zagrebu, uspostavlja komunikacija na svim relevantnim državnim nivoima, kako bi se još brže rešavala sva otvorena prioritetna  pitanja poput manjinskih prava, problema granica i nestalih osoba, kako bi  se ponovno pokrenuo rad svih međudržavnih i nacionalnih komisija.

U tom kontekstu su već dogovoreni okvirni datumi nastavka pregovora o pitanjima zaštite manjinskih prava i granične problematike”, dodao je on.

Kuprešak je podsetio na dosadašnje sastanke šefova diplomaiije Hrvatske i Srbije Vesne Pusić i Ivana Mrkića ističući da su njih dvoje već usuglašavali prekogranične projekte koji se odnose na opšine i gradove uz granicu Srbije i Hrvatske, a da će uskoro te projekte zajednički proslediti evropskim fondovima.

Držimo da je zajednički interes Srbije i svih zemalja u regiji da što prije uđu u EU i upravo predanost europskim integracijama pruža regiji čvrstu osnovu za budući prosperitet, sigurnost i stabilnost u svakom pogledu„, izjavio je Kuprešak.

Kategorije: Sedam dana