KURBAN-BAJRAM DRUGI NAJVEĆI MUSLIMANSKI PRAZNIK

+100%-

KURBAN-BAJRAM DRUGI NAJVEĆI MUSLIMANSKI PRAZNIK

Islamski vernici počevši od danas 20. do 23. jula 2021.godine, obeležavaju Kurban-bajram, drugi najaveći muslimanski praznik pored Ramazanskog Bajrama.Kurban-bajram se obeležava trećeg dana Hadža – godišnjeg muslimanskog hodočašća, i označava kraj meseca posta. Ovaj dan, još poznat kao Hadžijski, pada na 10. dan zulhidže, dvanaestog meseca muslimanskog lunarnog kalendara. Čestita se rečenicom „Bajram šerif mubarek olsun“, što u prevodu znači „neka bude čestit i blagosloven Bajram“.Na današnji dan prema običaju, vernici širom sveta prinose žrtvu, svako prema svojim mogućnostima. To može biti koza, ovca, krava ili kamila – ovaj događaj simboliše spremnost proroka Ibrahima da žrtvuje svog sina Ismaila, u ime Boga. Meso se zatim deli na tri dela – jedan deo ide prijateljima i rođacima, drugi komšijama i treći se daruje siromašnima.Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead Nasufović je čestitao praznik i pozvao na poštovanje protivepidemijskih mera.  Dodao je da će kao i prethodne godine, kolektivni obredi tokom bajrama biti priređeni tako da ne dođe do pogoršanja epidemije.„Džamije će biti u mogućnosti da klanjanje organizuju u svojim dvorištima, kako bi se omogućio što širi prostor gde bi ljudi mogli da obave molitvu“, izjavio je Nasufović.Ove godine hodočašće je ograničeno na 60.000 hiljada vakcinisanih punoletnih državljana i stanovnika Saudijske Arabije. Pre virusa korona, čak 2,5 miliona ljudi, iz svih delova sveta, bi se otisnulo na put za Kabu (kuću Alahovu) u Meki – centralno svetilište islama, kako bi ispunilo obavezu koju su svi muslimani jednom u životu dužni da obave, ako su u mogućnosti. Hadžiluk nije samo ispunjavanje Božje zapovesti i dokaz jednakosti svih muslimana pred Alahom, nego i sredstvo ostvarenja njihovog jedinstva i solidarnosti.

 

 

Drugog dana Kurbana vernici nastavljaju rituale Hadža, dok će trećeg dana da završe obred i sedam puta obiđu oko Kabe.Islamskoj zajednici u Srbiji, reis-ul-ulemi, glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Seadu Nusufoviću i svim vernicima su uoči praznika poslali čestitke predsednik Srbije i ministar odbrane.

 

 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je poručio da su „međusobno poštovanje, razumevanje i tolerancija vrednosti koje Kurban-bajram neguje i promoviše“ i dodao da su to tradicionalne vrednosti koje svi danas treba da čuvamo i negujemo.

 

 

Izvor: danas.rs

Foto: rtvbudva.me