KVALITETNO OBRAZOVANJE – OSNOVA USPEHA

+100%-

KVALITETNO OBRAZOVANJE – OSNOVA USPEHA

Gimnaziju „Jan Kolar“ sa đačkim domom u Bačkom Petrovcu su posetila je 23. septembra 2020. Ljibuška Lakatoševa, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Jasna Šprohova, predsednica Opštine Bački Petrovec i Svetlana Zolnjanova, koordinatorku Odbora za obrazovanje NSSNM. Direktorka gimnazije Jarmila Vrbovska, kao i šef đačkog doma Pavel Turan, posle toplog gostoprimstva izrazili su zadovoljstvo i nadu da će se saradnja odvijati na visokom nivou, čak , bolje nego do sada. Nakon toga su visoki gosti sa predstavnicima sindikata razgovarali o situaciji u kojoj se našao naš obrazovni sistem od marta ove godine. Naime situacija se odvijala u drugom smeru nego ranije. Prosvetni radnici su bili primorani da se u vreme koronavirusa drugačije pripremaju. Učionice sa đacima morali su da zamene snimanjem onlajn časova.

Upravo je ova poseta bila tome posvećena – kako da se poboljša kvalitet nastave na daljinu i kako da se našim gimnazijalcima pruži najbolji mogući nastavni plan.

Još jednom treba naglasiti da je NSSNM dobila direktivu iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, takođe lično od ministra da se pobrine da nastava teče bez problema, ili  da organizuje nastavu tako, da ne bi bilo nikakvih smetnji, da bi takoreći bilo besprekorno. Sve je to bilo novo za prosvetne radnike ali na svu sreću savladali su. Obrazovanje na daljinu nastavlja se u školskoj 2020./2021. godini, pa je bilateralna saradnja jednostavno neophodna, što posebno uključuje snimanje onlajn časova i dalje posredovanje onlajn nastave učenicima. Jedini cilj svih je da se to što bolje primeni u praksi, što su spomenule i predsednica Ljibuška Lakatošova i koordinatorka Svetlana Zolnanjova.

Nije samo predavanje bilo tema susreta, već su se dotakli i pitanja egzistencijalne prirode. Naime stipendije su dodeljivane učenicima na početku školske godine; ove godine treba razviti strategiju kako učenicima dodeliti zasluženu novčanu naknadu, jer se u Gimanziji „Jan Kolar“ primenjuje kombinovani metod učenja na daljinu. Dobrom organizacijom to će se realizovati u najkraćem mogućem roku, jer je svima nama u interesu da podržimo učenike i pomognemo roditeljima u korist održavanja i očuvanja slovačkog identiteta na ovim prostorima. Saradnja i dobra volja su jako važni i to ne nedostaje ni sa jedne strane. Čak je dokaz toga otvaranje dva razreda u gimnaziji – smer opšte obrazovanje na slovačkom jeziku u prvoj godini, gde se predsednica Lakatošova posebno potrudila da se otvore dva razreda. A uprvo to je za buduće gimnazijalce motivacija da prilikom izbora škole daju prednost slovačkoj obrazovnoj instituciji.

 

Izvor : NSSNM

Foto: NSSNM

Kategorije: Sedam dana, Uncategorized