Leksikon predstavljen u Zagrebu

+100%-

Nakladnički projekt „Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca“, u okviru kojeg je do sada objavljeno 13. svezaka, predstavljen je 9. svibnja u Zagrebu, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, u sklopu festivala povijesti Kliofesta.

 

Predstavljanje je organizirano u sklopu nastupa Hrvatske matice iseljenika na Kliofestu, a tim povodm ravnatelj HMI-ja Mijo Marić je kazao: „Ovaj je Leksikon vjerodostojan promotor kulturnih vrednota hrvatskoga naroda iz multietničkog mozaika Vojvodine, koji kao autohtona manjinska zajednica stoljećima živi u dijelovima Srijema, Bačke i Banata unutar današnjih državnih granica Republike Srbije. Njegov će sadržaj, sadržaj svih svezaka, ostati trajno ubaštinjen u cjelokupnu bogatu kulturnu riznicu hrvatskoga naroda u matičnoj zemlji.“

 

Glavni urednik Slaven Bačić kazao je da se Leksikon koncepcijski nije odrekao imena Bunjevaca i Šokaca, imajući na umu da je to „mala, ali vrijedna grana“ na rubu hrvatskog etnikuma, te da obuhvaća njihovu kulturu bez obzira na političke granice.

 

Izvršni urednik Tomislav Žigmanov kazao je kako je kultura bačkih Hrvata, koji su u Srbiji predmet grubog nijekanja, ostala uvelike nepoznata među autohtonim Hrvatima kao i onima s kojima oni žive. Rad na Leksikonu u značajnoj mjeri je usustavio to znanje te ga učinio prisutnim u široj javnosti, dodao je on.

 

Član uredništva Leksikona Mario Bara je istaknuo kako Leksikon predstavlja do sada najsveobuhvatniji znanstveni i stručni interdisciplinarni projekt hrvatske manjine u Srbiji.

 

Predstavljanju su nazočili i predstavnici Vlade RH i Hrvatskog sabora, a savjetnica Predsjednice Renata Margaretić Urlić podržala je rad na Leksikonu, istaknuvši da je pitanje bačkih Hrvata jedno od najvažnijih pitanja u odnosima Hrvatske sa Srbijom. Hrvatska teži da Hrvati u Srbiji dostignu položaj koji u Hrvatskoj imaju Srbi, kazala je. Izaslanica predsjednice naglasila je da Hrvatska njeguje konstruktivan odnos, izbjegava političke konflikte i u prvi plan stavlja poboljšanje egzistencijalnih pitanja i unaprjeđenje općeg položaja Hrvata u Srbiji.

 

Izvor: Hrvatska riječ

 

Kategorije: Hrvatska zajednica