Letnji dani Alibunara

+100%-

Letnji dani Alibunara

 

U organizaciji Mesne zajednice, Centra za kulturu pod pokroviteljstvom opštine 15. avgusta na letnjoj pozornici u Alibunaru celovečernjim koncertom muzike, pesme i folklora u izvođenju Kulturno umetničkih društava iz Vladimirovca, Lokava, Nikolinaca i mesta domaćina otvorena duhovna, kulturna i sportska manifestacija pod nazivom „Letnji Dani Alibunara„ koja je u ovom opštinskom mestu povodom seoske Slave Velike Gospojine održana u vremenu od 15. do 28. avgusta i tradicionalno je obeležavaju rumunska i srpska pravoslavna crkva.

 

Prigodnom besedom dane je otvorio predsednik Mesne zajednice, Davor Petrović, i učesnicima i brojnim gostima poželeo lepe trenutke. Petrović je naglasio da dani afirmišu stvaralaštvo, tradiciju i običaje žitelja ove višenacionalne sredine i naglasio da će to narednih dana potvrdio program ispunjen duhovnim, kulturnim i sportskim sadržajima.

 

Veče je rumunskim igrama iz Banata započeo ansambl Doma kulture Alibunar u koreografiji Živka Oparnice, a potom uspešno predstavio i igrama iz Resave i Rumunskim narodnim kolom. Aplauze publike pobrali su i ostali učesnici . KUD „Omladinski centar„ iz Loava koji se predstavio rumunskom narodnom igrom pod nazivom “ Kao uveče na svadbi, tradicionalnom igrom „Žok“. Ansambl Doma kulture „Armonija“ u koreografiji Benoni Bukura Rumunskim narodnim igrama iz Banata, „Sorokurile„ i drugim.

 

Potom se rumunskim narodnim pesmama predstavili Aleksandra Ranković iz Nikolinaca, Valentina Sekešan iz Vladimirovca i Stivi Miuca iz Lokava talentovani izvođači koji s uspehom neguju izvornu narodnu pesmu . Čast da zatvori program pripala je domaćinu igrama iz Resave u koreografiji Živka Oparnice i orkestra Centra za kulturu pod rukovodstvom Kristijana Đuđe koji je s uspehom pratio i sve učesnike večeri a komplimenti publike upućeni su i šarmatnim voditeljakama programa.

 

Prvi dan gospojine obeležila je i svečana liturgija koju je u Rumunskoj pravoslavnoj crkvi „Uspenje svete bogorodice Marije„ podignute 1897. godine u pratnji muškog crkvenog hora održao sveštenik Petar Maran. Narednih dana program se nastavlja Izložbom starih zanata, fijakerijadom, takmienjem u spravljanju riblje čorbe i gađanju glinenih golubova a potom bogatim sportskim sadržajima koji će privući veliki broj posetilaca.

 

Izvor: Južni Banat

Foto: Južni Banat