Mađarski ministar otvorio novo krilo Studentskog doma „Apacai“ u Novom Sadu

+100%-

Mađarski ministar otvorio novo krilo Studentskog doma „Apacai“ u Novom Sadu

 

U Novom Sadu je otvorena nova zgrada Studentskog doma „Apacai“, obnovljena podrškom Mađarske – izvestila je mađarska državna novinska agencija MTI. Mađarska država pomaže ovom studentskm domu od osnivanja, tj. Od 1999. godine.

madjarska

 

Zoltan Balog, ministar za ljudske resurse Mađarske, je rekao da je studentski dom zajednica koja ne pruža samo mesto za spavanje i obedovanje, već obezbeđuje i dom za vreme studiranja, kao i upotrebu mađarskog jezika, a čuva kulturu i identitet koji spajaju i održavaju.

 

Balog je rekao da ga raduje to što je povećan broj smeštajnih mesta za studente Mađare u gradu gde studira 600-800 Mađara.

 

Ministar za ljudske resurse u mađarskoj vladi je rekao da ovde još nema mnogo mogućnosti za učenje na mađarskom jeziku, ali će uskoro broj visokoškolskih ustanova na mađarskom jeziku biti povećan, jer će Segedinski univerzitet otvoriti ispostavu u Subotici. Podsetio je da su mađarske visokoškolske ustanove već otvorile ispostave u Subotici, Senti i Somboru.

 

Takođe je izjavio da je potrebno da postoji jako zastupanje mađarskih interesa u Vojvodini, a da mađarska vlada podržava one koji „mogu da stvore najširu slogu“. „U ovom slučaju to je Savez vojvođanskih Mađara (SVM)“ – rekao je ministar.

 

Izvor: www.vajma.info