Madjarski nacionalni savet održao 16. redovnu sednicu

+100%-

Madjarski nacionalni savet održao 16. redovnu sednicu

Madjarski nacionalni savet održao je šesnaestu redovnu sednicu 27. aprila 2016. godine u Madjarskom domu u Subotici. Na sednici se raspravljalo o 48 tačaka dnevnog reda, uključujući i plan rada i finansijski izveštaj Saveta, izdavačke aktivnosti Madjarske reči, rad TV Panon, kao i pitanja vezana za obrazovanje na madjarskom jeziku.

 

Tamas Varga predložen je za novog v.d. direktora Instituta za kulturu vojvodjanskih Madjara ispred Madjarskog nacionalnog saveta. Savet je na sednici usvojio izveštaj o radu i finansijski izveštaj dosadašnjeg direktora Instituta. Martina Gondi, dosadašnja direktorka Instituta za kulturu vojvodjanskih Madjara izjavila je tom prilikom da je Tamas Varga veoma preduzimljiv mlad čovek, koji voli da radi na terenu i dosta može da postigne.

 

Članovi Saveta usvojili su izveštaje o radu i finansijske izveštaje za 2015. godinu Izdavačkog foruma MNS, Fondacije Panonia, Fondacije Mozaik i novinsko-izdavačke kuće Magyar Szo. Stefan Bodzsoni, direktor Fondacije Panonia, izjavio je da je ekonomsko poslovanje Fondacije stabilizovano. On je napomenuo da je ova medijska kuća, pored svoje osnovne misije da dnevno pruža informacije madjarskoj zajednici, odigrala značajnu ulogu i u migrantskoj krizi. Njene izveštaje prenosile su ne samo lokalne TV stanice, već i regionalne, evropske i svetske medijske kuće.

 

Jene Hajnal, predsednik Majdarskog nacionalnog saveta zahvalio je na radu institucijama osnovanim od strane Saveta. “Očuvanje tradicionalnih vrednosti i stvaranje novih je ono što je važno za ovu zajednicu. Zahvalan sam što su ove institucije, i pored svih ograničenja i problema, neprekidno posvećene ovom cilju, predano služe svojoj zajednici i ostvaruju impresivne rezultate.”

 

Na sednici je odobren i godišnji izveštaj o radu i finansijski izveštaj za 2015. godinu, kao i plan za 2016. godinu Fondacije László Szekeres. Predsednik Fondacije, Robert Fejsztámer, naglasio je da su male donacije koje odobrava matična država udvostručene u 2016. godini. “Drago nam je što možemo da potvrdimo da smo danas dobili zvaničnu informaciju da je odobreno čak 611 415 molbi za podršku malim projektima, pre svega zahvaljujući činjenici da je budžet za ove namene u 2016. godini povećan sa 40 miliona madjarskih forinti na 80 miliona. “

 

Na sednici Saveta razmatrana su i pitanja vezana za obrazovanje na madjarskom jeziku.