Makedonci proslavili Ilinden u Jabuci

+100%-

Makedonci proslavili Ilinden u Jabuci

 

Centralna svečanost povodom nacionalnog praznika Makedonaca Ilindena održana je 2. avgusta u Jabuci mestu gde živi veliki broj pripadnika ove nacionalne manjine.

 

Polaganjem venaca na bistu Goce Delčeva, u dvorištu škole koja nosi ime ovog nacionalnog heroja, u Jabuci je počela centralna svečanost povodom Ilindena – najvećeg praznika Makedonaca. Obeležava se 114 godina od Ilindenskog ustanka protiv Turaka i Kruševske republike, koja je bila prva na Balkanu, iako je postojala svega desetak dana.

 

Makedonci slave i 73 godine od kako su u Prohoru Pčinjskom postavljeni temelji njihove državnosti.

 

„Ovo je dan kojim smo mi u istoriji potvrdili da zaslužujemo da imamo svoju državu, jezik, kulturu i mislim da je neprocenjiv osećaj svakog Makedonca svuda u svetu kada dođe ovaj dan“, izjavio je Bojan Đorđev, zamenik ambasadora Republike Makedonije u Beogradu.

 

„Pokazujemo svima da imamo istorijsku vrednost koju možemo sada umesto revolucionarne borbe da pokažemo u takmičenju, kulturi, obrazovanju i sposobnosti da se prilagodimo sredinama u kojima živimo“, kaže Ivan Mitrovski, potpredsednik Makedonskog nacionalnog saveta.

 

Predstavnici Republičke i Pokrajinske Vlade podsećaju da su povećana izdvajanja za nacionalne manjine u Srbiji

 

„Pokrajinskim budžetom u odnosu na prošlu godinu opredeljeno je 70 odsto više novca za finansiranje određenih projekata: kulturnih, istorijskih, sportskih“, ističe Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu propise i nacionalne manjine.

 

„Finansiramo rad Nacionalnog saveta Makedonske nacionalne manjine i u proteklom periodu su urađeni veliki koraci u svim oblastima“, kaže Vlado Radulović iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije.

 

Nakon programa u Domu kulture, obeležavanje Ilindena, koji je i seoska slava, nastavljeno je u centru Jabuke, gde je organizovan 10 međunarodni festival „Tavče – gravče“, u čast njihovog čuvenog nacionalnog jela.

 

Izvor: RTV

 

Foto: Nacionalni savet makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji