MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV FAŠIZMA I ANTISEMITIZMA

+100%-

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV FAŠIZMA I ANTISEMITIZMA

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se 9, novembra 2021. godine, širom sveta, kao sećanje na ovaj datum i „Kristalnu noć“, kada je 1938. godine izvršen veliki progon Jevreja u nacističkoj Nemačkoj.


Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama i trgovima 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece. Taj događaj, poznat kao „Kristalna noć“, smatra se simboličnim početkom Holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.


U „Kristalnoj noći“, ili kako se još naziva „Noći pogroma“, nemački nacisti su razorili, uništili i opljačkali bezbrojne jevrejske radnje, preduzeća i institucije. Između ostalog zapaljeno je više od hiljadu sinagoga, potpuno je razoreno više od sedam hiljada jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.


Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porekla, a oko 30 hiljada je odvedeno u koncentracione logore.

 

 

Izvor: Narodne novine

Foto: autonomija.info