Međunarodni dan ljudskih prava

+100%-

Međunarodni dan ljudskih prava

 

Sajmom „Složni mozaik Srbije“, na kojem se predstavljaju nacionalni saveti nacionalnih manjina, danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, uz poruku da Srbija poštuje i ceni sve različitosti.

 

 

Obeležavanje je počelo 1950. godine, dve godine nakon što je je 10. decembra u UN potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

 

U njoj je istaknuto da su ljudska prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

 

Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

 

U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

 

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije organizuje Sajam „Složeni mozaik Srbije“ koji će se održati u hali pet Beogradskog sajma.

 

Direktorka Kancelarije Suzana Paunović istakla je da manifestacija predstavlja najbolji način da se pošalje poruka o značaju ljudskih prava i složnog mozaika koji postoji u Srbiji.

 

Ona je rekla da je Srbija posvećena sprovođenju Akcionog plana za poglavlje 23 i obaveza koje iz njega proizilave.

 

Kad je reč o manjinskoj politici, Paunović je rekla da se sprovodi Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionlanih manjina, kao i da je posle niza godina aktiviran budžetski fond za nacionalne manine.

 

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, poručio je, na otvaranju manifestacije, da su svi predstavnici nacionalnih zajednica u Srbiji most za saradnju sa okruženjem.

 

„Svaka nacionalna zajednica ima pozitivnu ulogu kada je u pitanju naše okruženje i tako će i ostati. Srbija pođednako voli i poštuje sve svoje građane, svaku različitost ceni, prihvata i želi da je sačuva, jer ona jeste naša velika prednost“, rekao je Vulin.

 

Ministar rada, Zoran Đorđević, istakao je da će vlada i dalje činiti sve da prava manjina budu još veća i na još višem nivou.

 

Kako je rekao, po popisu iz 2011. godine živi 83,3 odsto Srba i 21 etnička zajednica, kojima nadležni žele da pruže da imaju sva prava kao i durgi građani.

 

„Izgrađivati društvo pravde i tolerancije“ 

 

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, čestitala je svim građanima i građankama Srbije Međunarodni dan ljudskih prava, uz podsećanje da je jedno od osnovnih i zagarantovanih – pravo svake osobe da ne bude diskriminisana i da bude ravnopravna.

 

Sva relevantna istraživanja kao i podaci iz podnetih pritužbi, pokazuju da su građani i građanke koji žive u siromaštvu, sa invaliditetom, zatim žene, Romi, stariji i druge društvene grupe, u povećanom riziku od nepoštovanja ili kršenja ljudskih prava, i to u različitim oblastima društvenog života: na tržištu rada, u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju, medijima…, navela je Janković u saopštenju.

 

„Potrebno je još intenzivnije raditi na daljoj izgradnji društva pravde, jednakosti i tolerancije, u kome se poštuju prava svakog pojedinca i u kome sve institucije rade svoj posao u okvirima zakonom utvrđenih ovlašćenja. Poseban akcenat treba staviti na zaštitu socijalnih i ekonomskih prava“, zaključila je poverenica.

 

Ne može se govoriti o ljudskim pravima, a da to ne obuhvata poštovanje prava žena i manjina u Srbiji, izjavila je potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović.

 

Ona je istakla i da je borba da sve marginalizovane i višestruko diskriminisane grupe građana i građanki budu prepoznate kao ravnopravni članovi našeg društva, da ravnopravno ostvaruju sva svoja prava i da imaju jednake mogućnosti za rad i razvoj odgovornost svih, saopšteno je iz kabineta potpredsednice.

 

Mihajlović je povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, istakla da 10. decembar treba da nas podseti da su ljudsko dostojanstvo i sloboda temelj za izgradnju modernog i razvijenog društva.

 

„Svakom građaninu moraju se obezbediti jednaka prava“ 

 

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović, izjavio je da se svakom građaninu moraju obezbediti jednaka prava, a svi zajedno boriti protiv svih oblika ekstremizma.

 

„Današnji dan je prilika da se podsetimo da smo svi rođeni jednaki! Boja kože, vera, nacija, seksualna opredeljenost, invaliditet ne smeju biti prepreka u poštavanju jedni drugih“, poručio je Omerović u saopštenju ističući da postoje samo samo dobri i loši ljudi.

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da naše društvo mora biti društvo tolerancije i izrazila očekivanje da će se poštovanju ljudskih prava posvetiti mnogo više pažnje u narednom periodu, a ne samo danas kada se u celom svetu obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić, poručio je juče da Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembar – predstavlja priliku da se jasno pošalje poruka o značaju zajedničke borbe protiv netolerancije i ekstremizma kako bi svaki građanin i građanka imali ista prava i jednake šanse za život.

 

U Srbiji su posebno ranjive grupe žene i deca žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, Romi i Romkinje, starija i LGBT populacija, saopšteno je iz kabineta Zaštitnika građana Zorana Pašalića.

Manifestaciju „Složni mozaik“ Srbije ispratio je i Minority News. Više o tome kako je izgledalo i šta su izjavili posetioci i učesnici Sajma možete pogledati ovde.

Izvor: RTS

 

Kategorije: Sedam dana