MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

+100%-

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Za Međunarodni dan maternjeg jezika UNESKO je proglasio 21. februar. Tog dana na prigodan način slave se jezici sveta, tačnije: ljubav prema maternjem jeziku, ali i jezičke različitosti, koje podrazumevaju i kulturne, kako bi se podstakla višejezičnost, kao deo opšteg i ličnog kulturnog blaga. Jer, kao što je primetio slavni argentinski pisac Horhe Luis Borhes: „jezik nije vezan samo za intelekt, nego i za nešto mnogo važnije – za osećanja”.


Međunarodni dan jezika proglašen je 1999. godine. Dvadeset prvi februar izabran je kako bi se očuvalo sećanje na taj dan 1952. godine, kada su u Daki stradali studenti, koji su protestovali jer njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. U čast prazniku materinjih jezika, Novinsko izdavačka ustanova, Makedonski informativni i izdavački centar vas poziva da drugu godinu za redom učestvujete u akciji kluba čitaoca naše ustanove “Ponesi svoju knjigu/ časopis u šetnju”.

 

 

Dana 21. februara 2023.godine u periodu od 10,00 do 14,00 časova u centru Beograda, Novog Sada, Plandišta i Pančeva, na gradskom trgu i na više lokacija po centru grada, naši aktivisti će prolaznicima i svim prisutnim i zainteresovanim građanima besplatno deliti naša izdanja –  časopise i knjige na makedonskom jeziku. Ko nije stekao naviku da čita knjige, ostaje uskraćen za divna iskustva i osiromašen duhom, čitanje i strani jezici nisu samo predmet istraživanja naučnika i specijalista, već i srce društvenog, ekonomskog i kulturnog života.

 

U skladu sa tim, i Unesko promoviše geslo: „Usvoji neki jezik”, mi pozivamo sve naše građane da ove godine to bude makedonski jezik. Mi u Novinsko izdavačkoj ustanovi ,Makedonski informativni i izdavački centar se uvek trudimo da ostvarimo proaktivan pristup, ulaganjem u znanje gradimo bolju budućnost za sve nas kao društvo, jer će mogućnosti koje ljudi dobiju ostati nešto što će na duge staze obeležiti ovu akciju. Svi zainteresovani koji nam povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika obrate u periodu od 13.02. do 21.02.2023.godine na mejl niu.miic43@gmail.com, na poklon će dobiti besplatno članstvo u klubu čitalaca naše ustanove, kao i neka od naših izdanja.

 

 

Jezici su moćno sredstvo za očuvanje i razvitak celokupne svetske kulture. Svaki vid solidarnosti koji vodi ka razumevanju nekog drugog jezika na značajan način doprinosi očuvanju svetske baštine. U Srbiji živi više od trideset etničkih zajednica, koje govore različitim jezicima. Manjinski jezici, pa i naš makedonski koriste se u obrazovanju, medijima, pred sudovima, u administraciji, u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu i u prekograničnoj saradnji, te ove godine ova akcija predstavlja skroman doprinos Novinsko izdavačke ustanove, Makedonski informativni i izdavački centar, obečežavanju i promociji ovog značajnog dana.

 

 

Izvor: Makedonsko informativni izdavački centar

Foto: Kišobran