MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA OBELEŽEN U KOVAČICI

+100%-

MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA OBELEŽEN U KOVAČICI

Kovačica je jedan od najboljih primera kako se neguje maternji jezik . U ovoj opštini više od dva veka složno žive Srbi, Slovaci, Mađari, Rumuni i drugi narodi, a u zvaničnoj upotrebi su četiri jezika.


„Ponosan sam što je centralna manifestacija obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici.Narodi koji ovde žive više od 200 godina neguju svoj jezik,identitet,tradiciju i kulturu.Trude se da budu najbolji što dovodi do takmičenja a to dovodi do povećanja naše kulturne baštine“, kaže Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica.

 

„Način na koji Slovaci neguju ovde svoj jezik i kulturu za mene je impresivan. Postoje razne aktivnosti u školama, u oblasti kulture, pozorišne predstave, katedre za slovački jezik u Beogradu i Novom Sadu, i verujem da će se takva praksa nastaviti“, kaže Igor Vencel, zamenik ambasadora Republike Slovačke.


Na osam jezika pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji mogu slušati celokupnu nastavu u više od 200 osnovnih i srednjih škola.


„Naše Ministarstvo insistira na uvođenju maternjeg jezika u školama i obrazovanju nacionalnih manjina.Izdali smo 1801 udžbenik na 15 jezika nacionalnih manjina i imamo odličnu saradnju sa Nacionalnim savetima koji nam predaju svoje programe i planove nastave i učenja“, kaže dr Milan Pašić, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Slikar Pavel Babka doputovao je iz Pariza, gde je u sedištu UNESKO-a, predstavljanjem naivnog slikarstva iz Kovačice, obeležen dvadeseti međunarodni dan maternjeg jezika.


„Mi u ovom delu Panonske nizije i Balkana smo jedini koji smo dobili svake godine od Uneska patronat da možemo obeležavati Međunarodni dan maternjeg jezika“, kaže Pavel Babka, slikar.


„Da bismo se sačuvali od globalizacije i nekog virtuelnog života za koji mislimo da ga živimo, a ustvari smo sve autističniji, moramo negovati jezik. Ako nemamo jezik, nemamo ni sebe“, kaže Liljana Blagojević, glumica.


Danas u svetu potoji više od šest hiljada jezika. Najviše ljudi govori mandarinskim kineskim – blizu 900 miliona, a sledeći najučestaliji jezik je engleski, koji koristi oko 400 miliona ljudi.

 

Izvor: RTV

Foto: RTV