Međunarodni dan maternjeg jezika

+100%-

Međunarodni dan maternjeg jezika 21. februara redovno obeležavaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale jezičnu i kulturnu raznolikost, te multilingvizam, a cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti.

 

Pokrajinski zaštitnik građana podseća da je pravo na upotrebu maternjeg jezika jedno od osnovnih ljudskih prava, a maternji jezik deo kulturnog identiteta naroda, te tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumevanja.

 

Jezik je najmoćnije sredstvo komunikacije, služi međusobnom sporazumevanju i dijalogu, napominju u saopštenju za medije iz kancelarije Zaštitnika. Kako kažu, ovaj dan je od posebnog značaja, jer jezik predstavlja značajan element nacionalnog identiteta, koji valja negovati i brižno čuvati.

 

Jezička šarolikost je jedna od važnih odlika Vojvodine, čega smo svedoci u porodičnom okruženju, među prijateljima, na radnom mestu, na ulici. Zato ne samo danas, već svakog dana treba da prkosimo vavilonskoj jezičkoj zbrci i ne dozvolimo da nas ta raznolikost udaljava, nego da nas motiviše na zbližavanje i bolje upoznavanje“, navodi se u saopštenju.

 

Pokrajinski zaštitnik građana se u svom svakodnevnom radu bori za poštovanje ljudskih i manjinskih prava i protiv diskriminacije svake vrste, pa tako i protiv diskriminacije ljudi na osnovu jezičke pripadnosti, kažu u njegovoj kancelariji, te dodaju da očuvanje maternjeg jezika služi očuvanju vlastitog identiteta.

 

„Zato je važna i njena javna i službena upotreba, kao i u oblasti obrazovanja i u javnom informisanju, gde je posebno bitna dosledna primena propisa koji garantuju pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika“, poruka je pokrajinskog zaštitnika građana.

 

Izvor: RTV

Kategorije: Sedam dana, Top vesti