MEĐUOPŠTINSKI SUSRET ŽENA „BUĐENJE PROLEĆA“

+100%-

MEĐUOPŠTINSKI SUSRET ŽENA „BUĐENJE PROLEĆA“

Posle duge puze nastale situacijom prouzrokovanom koronom, život je konačno počeo da se vraća u normalnije tokove, što nas je ohrabrilo da se ponovo sretnemo na veliko zadovoljstvo svih prisutnih. Imali smo podršku Saveza jevrejskih opština Srbije koji nam je i ovoga puta omogućio da organizujemo događaj sa visoko kvalitetnim sadržajima.

 

U petak, 28. maja 2021. godine u organizaciji Maje Slater, predsednice Ženske sekcije Jevrejske opštine Beograd i Mire Kon Panić, predsednice ženskih sekcija Saveza jevrejskih opština Srbije, imale smo susret u čarobnom ambijentu specijalnog rezervata prirode Obedska bara.

 

Događaj je simbolizovao svojevrsnu odu radosti životu i buđenje ne samo vegetacije već podsećanje svima nama na vrednost ljudskog života, i nalaženje radosti i lepote kroz nedirnutu prirodu. Druženje je ulepšalo preko 50 predstavnica ženskih sekcija iz jevrejskih opština Subotica, Novi Sad, Pančevo i Beograd. Bilo je jako lepo ponovo videti lica dragih prijatelja i podeliti ovo neverovatno iskustvo u nedirnutoj prirodi.

 

Rendžeri iz rezervata su nam bili veoma srdačni domaćini. Naučili smo korisne stvari o flori i fauni Obedske bare, specijalnom rezervatu prirode, poznatom  širom sveta kao svojevrsnom „raju“ za ptice. Tokom živopisne vožnje katamaranom imali smo priliku da vidimo buđenje proleća u svom najlepšem obliku, cvetanje predivnih belih lokvanja, letu ptica močvarica, vodenim kornjačama…  Naš vodič Milan iz udruženja Upoznaj Srbiju nam je omogućio pravu rustičnu unikatnu turu kroz etno selo Kupinovo i tvrđavu Kupinik.

 

U najstarijem delu sela Kupinova formiran je Etno park sastavljen od originalnih i rekonstruisanih objekata koji po izgledu i nameni predstavljaju tipičnu seosku celinu karakterističnu za Donji Srem u XVIII i XIX veku. Imali smo sjajno predavanje, putovanje kroz istoriju, a zatim obilazak etno kompleksa i vožnju zelenim eko vozićem kroz šumu. Odmor za dušu i telo, pravo opuštanje uz zvuke ptica i čari prirode, ogrejani sunčevim zracima koje je događaj učinilo još lepšim.

 

Druženje smo nastavile u etno restoranu “Šanac” gde smo uživale u domaćoj hrani – autentičnim sremskim specijalitetima, spremljenim prigodno za ovu priliku. Poseban ugođaj priredili su tamburaši, koji su svojom muzikom izmamili osmehe prisutnih, pevali smo svi zajedno.

 

Veliko olakšanje posle skoro godinu dana tenzije i karantina. Podsetili smo se koliko male stvari čine život vrednim i šta je ono što nam je svima najpotrebnije: zajedništvo, ljubav, zagrljaj, i jedan osmeh koji sve može da promeni.

 

Hvala vam svima na predivnom iskustvu, radujemo se novim druženjima!


 

 

Izvor: SJO

Foto: SJO