Memorandum o saradnji dveju škola

+100%-

Memorandum o saradnji dveju škola

Učenici i nastavnici OŠ „Sava Munćan” iz Kruščice boravili su u češkom mestu Zaječi od 31. maja do 3. juna.

 

U ovoj školi se izborni nastavni predmet Češki jezik sa elementima nacionalne kulture izučava od školske 2011/2012. godine a delegacija škole je u Češkoj boravila na poziv kolega iz Zaječa.

 

Na osnovu Sporazuma o potvrđivanju sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta, škole su potpisale Memorandum o saradnji. Na taj način su dogovorile da će podržati i podstaći izučavanje češkog jezika u Republici Srbiji, vršiti razmenu materijala i informacija i dogovarati organizovanje stručnih skupova nastavnika u oblasti jezika i kulture češkog naroda. O potpisivanju Memoranduma o saradnji biće obavešteni vlade i nadležna ministarstva Republike Srbije i Republike Češke.

 

Prilikom posete škole su pripremile i uspešno realizovale niz aktivnosti: kulturno-zabavni program (zajednička priredba učenika), dečje igre bez granica, posetu zamku u Lednicama i gradiću Mikulov, obilazak grada Brna, svakodnevno druženje. Izraženo je obostrano zadovoljstvo zbog početka saradnje. Dogovorene su uzajamne posete i razvoj dalje saradnje između škola. Uspešno je realizovana programska aktivnost Škole, Odbora za obrazovanje i Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine RS, a koja ima veliki značaj za očuvanje identiteta Čeha u Republici Srbiji.

 

Izvor: Nacionalni savet češke nacionalne manjine

 

 

Kategorije: Češka zajednica