Menjati zakone zbog manjinskog informisanja

+100%-

Menjati zakone zbog manjinskog informisanja

narandzasta-crta

U pripremi i izradi seta medijskih zakona nije se u dovoljnoj meri posvećivala pažnja informisanju na jezicima nacionalnih manjina, što je prouzrokovalo niz problema u procesu medijskih reformi, ocenilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

narandzasta-crta

Zakonodavac je prilikom izrade zakona propustio da prepozna vrednost interkulturalnog društva kao javni interes, čime je doveo u loš položaj višejezične medije. Posredno je ovim zakonodavac podstakao i getoizaciju i samogetoizaciju manjinskih zajednica, i to mora da se ispravi kroz izmenu medijske legislative„, naveo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

To udruženje je navelo da Srbija mora da bude svesna da prava nacionalnih manjina, među koje svakako spada i manjinsko i višejezično informisanje, predstavljaju vrednost koja će imati značajno mesto u pregovorima između Srbije i Evropske unije.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine je pozvalo Ministarstvo privrede, Ministarstvo kulture i informisanja i Agenciju za privatizaciju da pod hitno nastave proces sprovođenja Zakona o javnom informisanju i medijima, odnosno da, kako zakon nalaže, kapital neprivatizovanih medija u javnom vlasništvu bez naknade prenesu na zaposlene.

Svako dalje odugovlačenje stvara ozbiljnu konfuziju i ugrožava ne samo prava zaposlenih i medija, već i lokalno, manjinsko i višejezično informisanje„, naveo je NDNV.

Celu vest pogledajte u biltenu Minority NEWS 24

Kategorije: Sedam dana