Mihajlović: Vlada iskreno posvećena unapređenju položaja Roma

+100%-

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpisala je 20. marta Protokol o saradnji sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefikom Ramadanovićem.

 

Vlada Srbije iskreno je posvećena unapređenju položaja Roma i njihovom uključivanju u sve sfere društva, poručila je Mihajlovićeva nakon potpisanog Protokola o saradnji koji, kako je naglasila, govori o rešenosti da zajedno rade na smanjenju diskriminacije. Ona je dodala da će Koordinaciono telo kojim predsedava zajedno sa romskim nacionalnim savetom i lokalnim samoupravama raditi na sprovođenju Strategije za socijalno uključivanje romske zajednice, pre svega kroz oblasti obrazovanja, stanovanja, zdravstva i zapošljavanja.

 

Ramadanović je zahvalio Mihajlović na dosadašnjoj posvećenosti ovoj oblasti i naglasio je da je potpisivanje Protokola o saradnji istorijski događaj.

 

Cilj nam je da radimo zajedno, još bolje i efikasnije, na unapređenju položaja romske zajednice u Srbiji. Potpisivanje ovog protokola predstavlja veliki napredak i podstrek Nacionalnom savetu da zajedno sa Vladom Srbije radi na postizanju tog cilja, rekao je Ramadanović.

 

Protokol o saradnji ima za cilj delotvorno sprovođenje politika usmerenih na povećanje socijalne uključenosti Roma i Romkinja u Srbiji, jačanje saradnje koja će rezultirati zajedničkim delovanjem na lokalnom nivou, kao i aktivno sprovođenje kampanja kojima se podiže svest o položaju Roma i Romkinja i gradi solidarnost, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Danas