Mihalj Njilaš i Gorazd Žmavc razgovarali o daljem unapređivanju saradnje

+100%-

Mihalj Njilaš i Gorazd Žmavc razgovarali o daljem unapređivanju saradnje

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, primio je danas Gorazda Žmavca, ministra za dijasporu Vlade Republike Slovenije.

 

Domaćini na sastanku bili su i Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a prisustvovao je i ambasador Republike Slovenije Nj. E. Vladimir Gasparič.

 

Sastanak je protekao u otvorenom razgovoru, koji se odnosio na mogućnosti daljeg unapređivanja svih oblika saradnje između Slovenije i Srbije, a u okviru toga i Vojvodine gde, prema rečima Mihalja Njilaša, u svakoj opštini žive i rade pripadnici slovenačke nacionalne manjine, koji imaju sedam udruženja koja su uspešno organizovana.

 

U izjavi predstavnicima medija nakon ovog susreta, potpredsednik Njilaš je izneo da je danas kao izuzetno važno, dogovoreno produbljivanje saradnje između Slovenije i Srbije, posebno Vojvodine, jer kako je naveo delimo prostor istog regiona i, na našem putu ka Evropskoj uniji, upravo je Slovenija jedan od naših najvažnijih saveznika.

 

„Slovenija nam pomaže svojim radom u Briselu, preko svojih eksperata, koji nam pružaju odgovore na brojna pitanja, prenoseći nam kvalitetna iskustva iz svoje prakse. Bitnu ulogu igra i slovenačka manjina u Srbiji i Vojvodini, kojih ukupno ima 4.000, od čega u Vojvodini živi 1.800 pripadnika slovenačke manjine ,a najveći broj je u Novom Sadu, Vršcu, Subotici i Pančevu“, istakao je Njilaš i ukazao na Društvo Slovenaca „Kredarica“ u Novom Sadu, koje predstavlja izuzetan primer saradnje koju ostvarujemo. Njilaš je podsetio da Pokrajinska vlada pruža i finansijsku podršku svim slovenačkim udruženjima, koji se nalaze na teritoriji AP Vojvodine.

 

Potpredsednik Njilaš je istakao da Pokrajina izuzetno vodi računa o svim pripadnicima nacionalnih manjina, kao i o pripadnicima slovenačke nacionalne zajednice. On je podvukao da je to prioritetni zadatak resora na čijem je čelu i Pokrajinske vlade. Takođe, kako je naglasio, značajno je da je Slovenija zemlja koja je na četvrtom mestu po svojim investicijama u Vojvodini, ali i to da postoji ozbiljan prostora za dalje unapređivanje privredne saradnje.

 

Gorazd Žmavc ministar za dijasporu Vlade Republike Slovenije naveo je značaj Vojvodine u sveukupnoj saradnji koji Slovenija ostvaruje sa Srbijom, posebno kada je reč o izuzetnosti naše pokrajine u pogledu negovanja svoje multikulturalnosti. Žmavc je posebno istakao značaj našeg strateškog partnerstva u korišćenju evropskih sredstava, naglasivši da je današnji susret doneo zajednički zaključak da se mladima moraju ponuditi modeli zajedničkih projekata, koji će im omogućiti da rade i funkcionišu na širem prostoru, podjednako dobro i u Sloveniji, kao i u Srbiji i Vojvodini, a isto tako i širom Evrope. Kako je slovenački ministar za dijasporu ukazao, jedan od takvih projekata, koji treba da definiše zajednički interes podunavskih zemalja jeste u sklopu započete saradnje podunavskih gradova (Maribor – Novi Sad –Budimpešta).

 

Pokrajinski sekretar Ognjen Bjelić je konstatovao da se slovenački primeri dobre prakse u pripremi projekata i podizanja kapaciteta lokalnih samouprava prelivaju kod nas, što je posebno značajno kada je reč o privlačenju investicija i fondova. Pokrajinski sekretar Miroslav Štatkić je naveo da postoji ozbiljan prostor za širu kulturnu saradnju i pozvao slovenačke kolege da intenziviraju kontakte, kako bi definisale modele buduće saradnje ispred svojih institucija.

 

Domaćini u Pokrajinskoj vladi, čestitali su gostima iz Slovenije obeležavanje Prešernovog dana, velikog kulturnog i državnog praznika, koji se slavi 8. februara na dan smrti velikog slovenačkog književnika i pesnika, i obeležava se i u drugim zemljama u svetu gde žive Slovenci i gde postoje udruženja Slovenaca. Takođe, čestitke su upućene i povodom jučerašnjeg 20. godišnjice postojanja i rada Društva Slovenaca „Kredarica“ u Novom Sadu, jednog od najuspešnijih u svetu.

 

Izvor: Pokrajinska vlada