Milićević: Manjinski mediji su deo kulturnog nasleđa

+100%-

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorio je juče, 15. novembra, u Novom Sadu, 2. Evropsku konferenciju posvećenu manjinskim i lokalnim medijima.

 

Ovogodišnja konferencija pod nazivom „Da li su manjinski mediji kulturno nasleđe“, razmatra poziciju manjinskih medija kao aktivnih članica razvoja evropskog društva, kroz nekoliko tema: kulturna prava, samoregulacija manjinskih medija i definisanje fenomena manjinskih medija kao kulturnog nasleđa.

 

Ističući značaj javnog informisanja u očuvanju jezika, kulture, tradicije nacionalnih manjina, potpredsednik Milićević je naglasio da mediji koji svoje sadržaje proizvode i javnosti prezentuju na jezicima nacionalnih manjina, mogu, i moraju, da se posmatraju i kao deo kulturnog nasleđa. On je naglasio da je Pokrajinska vlada odlučna da i dalje pruža punu podršku efikasnom funkcionisanju modela informisanja na manjinskim jezicima u AP Vojvodini.

 

Milićević je podsetio da Pokrajina podržava aktivnosti nacionalnih saveta manjina koji izdaju 22 lista na osam jezika, pokrenula je i finansira izgradnju zgrade regionalnog javnog servisa – Radio-televizije Vojvodine, koja proizvodi i emituje sadržaje na čak 15 jezika.

 

„Kontinuirano se povećavaju i sredstva iz pokrajinskog budžeta za projektno sufinansiranje stotinak štampanih, elektronskih i internet medija koji – u celini ili delimično – sadržaje proizvode na jezicima nacionalnih manjina“, naglasio je Milićević.

 

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je naglasila da je multietničnost i multikulturalnost Vojvodine dragoceno nasleđe, koje se mora pažljivo čuvati i razvijati i, što je još važnije, način života u svim njegovom segmentima, uključujući i informisanje.

 

„Upravo zbog toga postoji stabilan sistem materijalne podrške medijima na manjinskim jezicima“, kazala je Dragana Milošević i dodala da će se u pokrajinskom budžetu za 2019. godinu subvencije manjinskim listovima povećati za pet odsto, što će svakako doprineti njihovom stabilnom i održivom funkcionisanju.

 

Direktor Heror Media Pont Nataša Heror je rekla je da su ove godine u rad konferencije uključeni i predstavnici lokalnih samouprava, jer je važno da znaju trendove u kojima se kreće produkcija manjinskih medija kako u Srbiji, tako i širom Evrope, odnosno, koje su potrebe medija da bi što bolje funkcionisali.

 

Konferenciju su organizovali Heror Media Pont, Magyar Szo, Asocijacija medija, Centar za razvoj manjinskih i lokalnih medija, u saradnji sa MIDAS-om. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i Fondacija Novi Sad EPK 2021.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Sedam dana, Top vesti