Milićević: Očuvanje i razvoj raznolikosti jedan je od trajnih prioriteta Pokrajinske vlade

+100%-

Milićević: Očuvanje i razvoj raznolikosti jedan je od trajnih prioriteta Pokrajinske vlade

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević prisustvovao je večeras, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, svečanoj akademiji povodom obeležavanja bunjevačkog nacionalnog praznika „Dan Dužijance 2017“.

 

Čestitajući u ime Pokrajinske vlade Bunjevcima nacionalni praznik, potpredsednik Milićević je istakao da slaveći Dan Dužijance, oni slave najuzvišenije ljudske vrednosti – marljivost, istrajnost i pošten rad, i pokazuju da su te vrednosti ugrađene u temelj postojanja i identiteta Bunjevaca.

 

„Istovremeno, pokazujete i kako se čuva sopstvena tradicija. Ta tradicija širokom spektru vojvođanske raznolikosti daje posebnu, izuzetno raskošnu nijansu“, kazao je potpredsednik Milićević dodajući da je očuvanje i razvoj te raznolikosti kao celine, ali i svakog njenog segmenta, uključujući i bunjevački, jedan od trajnih prioriteta Pokrajinske vlade.

 

Milićević je još dodao da slaveći Dan Dužijance, Bunjevci možda pre svega drugog slave sopstveno postojanje i istrajnost u više od tri veka dugoj, teškoj, ali uspešnoj borbi za opstanak i samoodržanje.

 

On je dodao da u burnim vremenima iza nas nikome nije bilo i nije moglo da bude lako, te da je, kada je reč o očuvanju sopstvenog identiteta i istrajavanju u vremenu, najteže bilo onima koji su brojčano najmanji.

 

Potpredsednik Milićević je na kraju podsetio i da će 2018. godine biti obeležen izuzetno važan jubilej – 100 godina od prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

 

„Učinićemo to zajedno, baš onako kako su Srbi i Bunjevci, u burnom novembru 1918, stajali rame uz rame i zajedno doneli istorijski izuzetno važne i dalekosežne odluke na koje smo i danas ponosni“, kazao je Đorđe Milićević.

 

Jedan od najznačajnijih nacionalnih praznika Bunjevaca u Srbiji obeležen je bogatim kulturno-umetničkim i verskim programom u organizaciji Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Program je počeo svečanim defileom od Bunjevačke matice do centralnog trga ispred Gradske kuće gde je održano Veliko bunjevačko kolo, a potom je položen venac ispred biste Blaška Rajića.

 

Obeležavanju „Dana Dužijance 2017“ prisustvovali su pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, zamenik i pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Nebojša Kuzmanović i Đorđe Vukmirović, čelnici Grada Subotice, predstavnici Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i drugi ugledni gosti.

 

Izvor: Pokrajinska vlada