Milićević otvorio 57. Slovačke narodne svečanosti

+100%-

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorio je 10. avgusta tradicionalnu manifestaciju Slovačke narodne svečanosti, koja je održana u Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu.

 

Milićević je tom prilikom izjavio da su očuvanje multinacionalnog, multikulturnog i multikonfesionalnog sklada u Vojvodini i realizacija prava nacionalnih manjina – jedan od prioriteta Pokrajinske vlade, i to u svim segmentima, od obrazovanja i kulture, upotrebe jezika i pisma, do informisanja na njihovim maternjim jezicima.

 

„Pokrajinska vlada na godišnjem nivou izdvaja skoro 300 miliona dinara za podršku javnom informisanju nacionalnih manjina, dok je 51 milion dinara usmeren na funkcionisanje zavoda za kulturu manjinskih zajednica“, rekao je potpredsednik Milićević. On je naglasio da su to samo neke u nizu mera koje Pokrajina sprovodi u cilju očuvanja identiteta i zaštite prava svih nacionalnih manjina, te da će taj model Pokrajinska vlada brižljivo čuvati i razvijati i u vremenu koje dolazi.

 

Milićević je dodao da je slovačka zajednica u Srbiji poznata po svojoj bogatoj kulturnoj tradiciji, poslovičnoj marljivosti, originalnom i neponovljivom naivnom slikarstvu, te izuzetnoj lepoti slovačkih narodnih nošnji.

 

„I večerašnjom narodnom svetkovinom, vi Slovaci potvrđujete ne samo svoj identitet, nego i svoje izuzetno važno mesto u svemu što našu Pokrajinu i našu državu Srbiju, čini bogatom danas i što će je takvom činiti i sutra“, poručio je potpredsednik Milićević otvarajući manifestaciju.

 

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Vlade Srbije, Ambasade Slovačke, opštine Bački Petrovac, Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine i Matice slovačke.

 

Ovogodišnje 57. Slovačke narodne svečanosti, uz bogat kulturno-umetnički i zabavni program, održane su od 10. do 12. avgusta, u organizaciji Opštine Bački Petrovac, Matice slovačke i Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Slovačka zajednica