Milošević: Negovanje spektra vojvođanskih različitosti zadatak svih nas zajedno

+100%-

„Prostor Vojvodine je kroz vekove bio mesto susretanja, preplitanja i međusobnog prožimanja različitih naroda, kultura, vera, pa i civilizacija i sve je to stvorilo jedno raskošno i neprolazno kulturno nasleđe“ rekla je na završnoj večeri trećeg po redi Internacionalnog „Etnology fest“ –a održanog u Domu Vojske Srbije u Beogradu, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

 

U prisustvu brojnih predstavnika nacionalnih zajednica, kao i brojne publike sekretar Milošević je istakla, da to nasleđe živi u najraznovrsnijim i najbogatijim raznolikostima, koje ovom regionu daju posebnu vrednost u sprektru vojvođanskih različitosti, koje svi zajedno, posvećeno i predano negujemo.

 

Ona je apostrofirala da prošlost i sadašnjost se oživljavaju kroz niz novih formi, koje predstavljaju jedan kulturno-etnografski osvrt na dugu tradiciju, kulturu i simbole koje čine nacionalne identitete.

 

Dakle, smatra Miloševićeva, u Vojvodini sve nacionalne manjine-nacionalne zajednice verno čuvaju, neguju svoju tradiciju, ali to nije samo njihov zadatak, već i zadatak svih nas. Znati poštovati i svoju i zajedničku prošlost znači uspešnije i plodotvornije graditi zajedničku budućnost o čemu svedoči i demokratičnost društva u kojem živimo.

 

U ime delegacije Evropske unije u Srbiji prisutne je pozdravio Paul Henri Presset, šef odeljenja za komunikaciju Delegacije EU u Srbiji, a prisutan je bio i državni sekretar Ivan Bošnjak.

 

Završno veče festivala ulepšano je i modnom revijom nacionalnih nošnji, kao promocijom nematerijalnog kulturnog nasleđa, predstavljanjem starih zanata i savremenih umetnika, koji za svoj rad nalaze inspiraciju u tradiciji Etno kulture nacionalnih manjina u AP Vojvodini.

 

Izvor: Pokrajinska vlada

Kategorije: Sedam dana, Top vesti