MINISTARKA ČOMIĆ POSETILA NACIONALNI SAVET MAKEDONACA

+100%-

MINISTARKA ČOMIĆ POSETILA NACIONALNI SAVET MAKEDONACA

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić posetila 2. februara 2021. godine je Nacionalni savet makedonske nacionalne zajednice. Glavna tema razgovora bilo je formiranje komisije za praćenje dogovora između Republike Srbije i Republike Severne Makedonije za ostvarivanje prava srpske nacionalne zajedince u Makedoniji, ali i makedonske zajednice u Srbiji.


U narednom periodu biće formirano medjunarodno mešovito telo između Srbije i Makedonije koje će pratiti ostvarivanje prava srpske nacionalne zajednice u Makedoniji, ali istovremeno i makedonske nacionalne zajednice u Srbiji.


Makedonska nacionalna zajednica čekala je deceniju i po na formiranje ovakve komisije, koja će, prema rečima predsednika Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice Borčeta Veličkovskog, biti od velikog značaja.


Na sastanku se još razgovaralo o daljem unapredjenju saradnje iz oblasti obrazovanja, kulture, službene upotrebe jezika, informisanja, kao i o učešću etničkih zajednica u javnom životu. Ministarka Gordana Čomić poručila je da je ministarstvo za ljudska i manjinska prava uvek na raspolaganju svima i da će ovakvi razgovori doprineti još boljem statusu svih nacionalnih zajednica koje postoje u Srbiji. Naša zemlja šalje u svet jednu pozitivnu sliku kroz primere odlične saradnje svih nacionalnih zajednica koje žive u njoj, a posebno u Vojvodini i u Pančevu.

 

Izvor: NS makedonske nacionalne manjine

Foto: NS makedonske nacionalne manjine