MINISTRICA ČOMIĆ ODLUČNA U PROMICANJU PRAVA NACIONALNIH MANJINA

+100%-

MINISTRICA ČOMIĆ ODLUČNA U PROMICANJU PRAVA NACIONALNIH MANJINA

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović i asistentica pri obrazovanju HNV-a Nataša Stipančević sudjelovali su od 22. do 24. rujna 2021. godine na trodnevnom seminaru o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava u Aranđelovcu u okviru kojeg su se susreli s ministricom ljudskih i manjinskih prava i društvenog dijaloga Republike Srbije Gordanom Čomić. Trodnevni seminar koji je organiziralo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije okupio je većinu predstavnika nacionalnih vijeća.


Tom su prigodom predstavnici HNV-a ministricu Čomić podsjetili na probleme s kojima se hrvatska zajednica suočava, napose na nemogućnost osnutka Hrvatskog školskog centra u Subotici, na odbijanje lokalnih vlasti u Somboru, Apatinu i Baču da uvedu hrvatski jezik i pismo u službenu uporabu te na nedovoljna financijska sredstva koja država izdvaja za rad nacionalnih vijeća. Ministrica Čomić je iskazala razumijevanje i istaknula kako će u svom ministarstvu aktivno i brzo djelovati da se konkretni problemi otklone na dobro hrvatske manjine.


„Ministrica Čomić je u razgovoru s nama naglasila da ukoliko se spram jedne nacionalne zajednice primjenjuje načelo pozitivne diskriminacije, utoliko je nužno to učiniti i spram Hrvata ondje gdje mi za to pokazujemo opravdan interes, a srbijanske institucije su dužne pronaći način kako to provesti u djelo. Pri tome je ponovila kako je njezino ministarstvo alat koji stoji na raspolaganju nacionalnim manjinama.“, komentira Baštovanović.


Sudjelujući u panel-raspravi o antidiskriminacijskim mjerama i zaštiti nacionalnih manjina, Baštovanović je sudionicima ukazao na konkretne probleme s kojima se susreće hrvatska zajednica. „U svom obraćanju ukazao sam kako zalaganje za prava nacionalnih manjina nije tek jednostavno ispisivanje zakona koji kasnije neće biti u funkciji te kako je već na razini zakona prisutan cijeli niz manjkavosti – zastarjeli su, nerijetko u koliziji i nisu razumljivi prosječnom građaninu jer iz njih ne može razumjeti vlastita prava i obveze. Nadalje, prisutne sam podsjetio na našu isključenost iz procesa donošenja odluka, na neprovedbu bilateralnog sporazuma Srbije i Hrvatske iz 2004. godine te na problem unificiranog pristupa nacionalnim vijećima kojim se zanemaruju posebnosti i različite potrebe nacionalnih zajednica.“, ističe Baštovanović.


Također, predstavnici HNV-a susreli su se i s predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji s kojima su razgovarali o nastavku dosadašnje suradnje dvaju vijeća koja su suočena sa sličnim problemima i pozicijama.


Foto: HNV