MIROVIĆU URUČENA PLAKETA ZA DOPRINOS RADU NACIONALNOG SAVETA MAKEDONSKE NACIONALNE MANJINE

+100%-

MIROVIĆU URUČENA PLAKETA ZA DOPRINOS RADU NACIONALNOG SAVETA MAKEDONSKE NACIONALNE MANJINE

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je 16.marta 2022. godine predsednika Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine Borčeta Veličkovskog, sa kojim je razgovarao o nastavku podrške programima značajnim za unapređenje položaja pripadnika te nacionalne manjine u Vojvodini.


Tom prilikom predsedniku Miroviću je uručena plaketa za doprinos radu i afirmaciji Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine.


Uputivši čestitku povodom 75 godina od naseljavanja Makedonaca u Vojvodini i 20 godina od njihovog institucionalnog organizovanja, koji Nacionalni savet obeležava ove godine, Mirović je istakao da je Pokrajinska vlada radila na izgradnji zajedništva i dodatnog poverenja između većinskog, srpskog naroda i nacionalnih manjina i da je to bio i ostao jedan od njenih glavnih ciljeva.


On je najavio da će Pokrajinska vlada podržati podizanje spomenika „Majka Makedonija“ u Pančevu, gde je i sedište Nacionalnog saveta Makedonaca. Kako je rekao, taj spomenik će biti simbol naše zajedničke istorije i prijateljstva.


Na sastanku je bilo reči i o srpskim memorijalima u Severnoj Makedoniji i o značaju kulturne saradnje i digitalizacije u ovoj oblasti.


Veličkovski je zahvalio Pokrajinskoj vladi na podršci aktivnostima Saveta, ocenivši da je ostvarivanje prava Makedonaca u Srbiji, posebno u Vojvodini, na veoma visokom nivou.



Izvor: rtv.rs

Foto: pokrajinskavlada