Miščević: Hrvatska nije iznela zahteve

+100%-

Miščević: Hrvatska nije iznela zahteve

 

 

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević istakla je da nisu jasni razlozi zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje Poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije, jer zvaničan Zagreb do danas nije izneo svoje razloge i zahteve.

 

tanja-m„Prva stvar koju moramo očekivati od Hrvatske i koju oni moraju da urade je da zvanično, na sastancima Radnog tela koje se bavi poglavljima, predstave svoje zahteve”, rekla je Miščević u izjavi za Tanjug.

 

Ističe da Zagreb do sada nije predstavio da li postoji nekakav zahtev u vezi sa poglavljem 26, a da sve ono što se može videti u medijima, kroz različite izjave iz Hrvatske, jesu samo spekulacije.

 

Objašnjava da je potrebno da Hrvatska predstavi zahteve, odnosno pitanja, ne Srbiji, već državama članicama EU, da ih Evropska komisija prikupi, pošalje našoj strani, kako bismo na njih odgovorili.

„Mi takva pitanja o udžbenicima ili bilo čemu drugome do sada nismo dobili“, rekla je Miščević.

 

Šefica pregovaračkog tima ponovila je da ne zna šta bi bili zahtevi Hrvatske, jer se u poglavlju 26 i ne bavimo pitanjima koja se u medijima ovih dana spominju.

 

Pitanjima udžbenika, položajem nacionalnih manjina se bavi poseban Akcioni plan, koji je napravljen tako što smo seli sa predstavnicima nacionalnih manjina i napravili ga kompromisom svih“, precizirala je Miščević.

 

Taj plan je, dodaje, deo Poglavlja 23, koje je otvoreno i biće zatvoreno tek na kraju pregovoračkog procesa.

 

„Sve su to spekulacije iz medija. Različiti ljudi mogu izlaziti sa različitim predlozima, ali za nas je validno da hrvatska vlada na sastanku Odbora za proširenje, gde su predstavnici svih 28 država članica, iznese pitanja i kaže svoje razloge. Mi to do sada nismo dobili“, ponovila je Miščević.

Objašnjenje Hrvatske za blokadu Poglavlja 26 bilo je da nisu imali stav u momentu kada je bilo otvaranje poglavlja, istakla je Miščević.

 

Komentarišući tvrdnju poslanice Evropskog parlamenta Ruže Tomašić da Beograd nije spreman na rešavanje otvorenih pitanja sa Zagrebom na bilateralnom nivou, te da Hrvatska stoga nema drugo rešenje već da blokira pregovore Srbije, Miščević kaže da jedino može da se složi sa tim da bilateralna pitanja treba rešavati bilateralno, za šta je Srbija spremna.

 

„Podvlačim, ako se u nečemu slažem sa Tomašić, to je da bilateralna pitanja treba da se rešavaju na bilateralan način, što je najefikasnije, jer u pregovorima nemate osnova niti podršku drugih država članica da rešavate ta pitanja”, rekla je Miščević.

Ona je istakla i da su za razgovor dve strane uvek potrebne – dve strane, te da je u nekoliko navrata Srbija pokazala spremnost da razgovara.

 

Ukazala je da je izborni ciklus u Hrvatskoj počeo još sredinom prošle godine i da od tada sa hrvatske strane nije bilo ni potrebe ni želje za takvim razgovorima. Kako je rekla jedino što postoji i što predstavlja vrlo ozbiljan dokument jeste Deklaracija koju su potpisali premijer Srbije Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, što je odlična osnova za sva pitanja koja se danas pominju.

 

„Mi smo izrazili spremnost da radimo dalje na sprovođenju Deklaracije, međutim iz Hrvatske nema odgovora“, zaključila je Miščević.

 

Izvor: Tanjug

 

 

Kategorije: Arhiva