Mišljenje BNV na plan upisa srednjih škola u Novom Pazaru

+100%-

Mišljenje BNV na plan upisa srednjih škola u Novom Pazaru

 

Srednje škole u Novom Pazaru obratile su se 07.02.2018. godine Bošnjačkom nacionalnom vijeću i zatražile mišljenje u vezi prijedloga broja učenika za upis u prvi razred u školskoj 2018/19. godini.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće je razmotrilo zahtjev i utvrdilo da je prijedlog broja učenika za upis u prvi razred školske 2018/19. godine od 1572 učenika koji bi bili podijeljeni u ukupno 54 odjeljenja u nastavi na bosanskom i srpskom jeziku, u skladu sa najcjelishodnijim rješenjem i mogućnostima upisa učenika u školskoj 2018/19. godini. Te je u skladu sa tim dalo pozitivno mišljenje za sve škole i smjerove plana upisa u prvi razred srednjih škola u Novom Pazaru osim za prijedlog plana upisa za jedan smjer za srednju školu Gimnazija.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće dalo je negativno mišljenje na dio Prijedloga koji se odnosi na Smjer za nadarene učenike – Informatički (koji je u postupku verifikacije) u srednjoj školi Gimnaziji, zato što je predloženo da se nastava odvija isključivo na srpskom jeziku, čime se vrši diskriminacija nad nadarenim učenicima koji žele da nastavu na ovom smjeru pohađaju na bosanskom jeziku.

 

Predloženo je da se zadovolji princip jednakosti jezika nastave i na ovom smjeru u skladu sa načelima jednakosti Zakona o zabrani diskriminacije.

 

Izvor: BNV