Mjuzikl i paljenje sveća povodom Hanuke

+100%-

Mjuzikl i paljenje sveća povodom Hanuke

 

Povodom obeležavanja praznika Hanuka juče je u novosadskoj Sinagogi izveden najstariji jevrejski mjuzikl baziran na biblijskoj priči o Josefu i njegovoj braći.

 

Upaljene su i četiri sveće kojima se obeležavaju dani Hanuke (četvrti dan osmodnevnog praznika), a sveće su upalili Nj.E. ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor i potpredsednik Jevrejske Opštine Novi Sad Boris Kopilović.

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i predsednik Jevrejske Opštine Novi Sad Goran Levi i vrhovni rabin Isak Asiel.

 

„Još jednom čestitam veliki praznik svim pripadnicima jevrejske zajednice i zahvaljujem se ambasadorki Izraela što je došla da zajedno obeležimo Hanuku. Mi smo se već sretali i razgovarali o tome kako da unapredimo saradnju, a i ovaj događaj je pokazatelj da je Novi Sad multinacionalni i multikonfesionalni grad koji mnogima može biti za primer“,  naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam istakla je da već peti put u kratkom roku dolazi u Novi Sad jer grad ima mnogo potencijala i neguje multikulturalnost.

 

„Hanuka je, poput Božića, praznik tolerancije i međusobnog razumevanja, i moj dolazak ovde je poruka da trebamo na zajedničkim vrednostima graditi buduću saradnju“, rekla je ambasadorka Alona Fišer Kam.

 

U mjuziklu su učestvovali orkestar „Šira utfila’“ (Stefan Sablić – vokal, lauta; Filip Krumes – violina; Sinan Aćifović – klarinet; Srđan Đorđević – kontrabas, Goran Milošević – kahon, darabuka, rik) kao i hor „Braća baruh“ na čelu sa Stefanom Zekićem i glumci Aljoša Vučković i Vanja Ejdus.

 

Ideja za ponovnu inscenaciju ovog dela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme koju je na Ladinu (jevrejsko-španskom) napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu, popunjavajući delove koji su izgubljeni drugim sefardskim muzičkim izvorima, čija kulturna sinteza sa melodijama Balkana i Mediterana predstavlja jednu od najbogatijih jevrejskih muzičkih tradicija.

 

 

Izvor: RTV