Mladi novinari srpskih i albanskih redakcija sa KiM posetili UNS

+100%-

Mladi novinari srpskih i albanskih redakcija sa KiM posetili UNS

U poseti Udruženju novinara Srbije (UNS) danas su bili mladi novinari kosovskih redakcija na srpskom i albanskom jeziku u okviru studijske posete koju je za njih organizovala Misija OEBS-a na Kosovu.

 

Koleginice i kolege iz TV „Most“, RTV „Mir“, BIRN-a, „Klan Kosova“ i portala „Gazeta e Re“ su posetili UNS u okviru petodnevnog studijskog putovanja na kom će se upoznati sa radom medija, novinarskih i medijskih organizacija i upoznati iskusne novinare iz Prištine i Beograda.

 

V.d. generalnog sekretara UNS-a Dragana Bjelica upoznala ih je sa aktivnostima male veb redakcije i istorijatom UNS-a, fondovima solidarnosti dostupnim novinarima, a čiji je osnivač UNS, novinarskim školama i izdavačkom delatnošću UNS-a,  dok je glavna i odgovorna urednica sajta UNS-a Kristina Kovač novinarima predstavila sajt UNS-a i govorila o aktivnostima male veb redakcije.

 

Mlade novinare posebno je interesovalo kako funkcionišu novinarske škole UNS-a, iznos članarine za UNS i međunarodnu novinarsku legitimaciju, pitanje sigurnosti novinara. Razgovaralo se o ubijenim novinara, učincima Komisije za istraživanje ubistava novinara u rešavanju ubistava Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, i mogućnostima da se po istom modelu pokrene Komisija i na Kosovu. U razgovoru je pomenuto da se broj ubijenih novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji od 1999. godine do 2005. godine kreće između 12 i 15, računajući i dva ubijena ruska novinara.

 

Mladi novinari obišli su i memorijalnu sobu u kojoj su istaknute fotografije i karikature svih predsednika UNS-a od osnivanja 1881. godine.

 

Izvor: UNS

 

Kategorije: Izdvajamo
Oznake: Draga Bjelica, UNS