Multimedijalno veče „Jezici Jevreja“ u Beloj Crkvi

+100%-

Multimedijalno veče „Jezici Jevreja“ u Beloj Crkvi

 

Jedno od večeri manifestacije “Leto u parku” proteklo je u znaku obeležavanja tri veka postojanja Bele Crkve i naroda koji su učestvovali u njenoj izgradnji i razvoju. U muzičkom paviljonu održana je prezentacija i izložba na temu “Jezici Jevreja” uz veliko interesovanje publike. Tim povodom, izložba je od 25. avgusta postavljena i u “Beloj galeriji”.

 

Jevreja u Beloj Crkvi nažalost više nema, ali su ostale građevine i spisi koji potvrđuju da su u ovoj varošici ostavili neizbrisiv trag, a njihovo delo nastavlja belocrkvanin Nikola David, tenor, profesor i prvi kantor u Nemačkoj nakon II Svetskog rata.

 

-Mi smo jedina živa opština u Južnom Banatu i pokrivamo i Belu Crkvu. Veoma mi je drago što smo se uključili u obeležavanje vašeg jubileja, mislim da smo publici priredili jedno lepo i zanimljivo veče. U Beloj Crkvi nema više jevreja i to od holokausta. Odvedeno je 190 jevreja, a vratilo se samo troje i mislim da je to najveći procenat stradalih i u Banatu, a i šire. Mi pokušavamo sa video projekcijom, izložbom i pesmama da prenesemo tradiciju i nadam se da će nešto ostati u sećanju prisutnih, rekao je David Montijas, predsednik Jevrejske opštine Pančevo.

 

-Odziv je bio fantastičan, komentarisala sam sa saradnicima koliko su svi bili udubljeni u program. Ja sam i član Jevrejske opštine Pančevo i već 13 godina se uključujemo u manifestaciju Evropski dan jevrejske kulture i pravimo programe na jevrejske teme, jedna od njih je evo predstavljena i povodom 300 godina Bele Crkve, rekla nam je Barbara Panić, kustos jevrejskog muzeja u Beogradu.

 

Nakon prezentacije Nikola Salaćanin je održao koncert na sva tri jezika jevreja – Ladino, Jidišu i Hebrejskom. Izložba Jezici Jevreja je postavljena u “Beloj galeriji” od 25.avgusta i trajaće sedam dana.

 

Izvor: Južni Banat

Foto: Južni Banat