Mustafa: Kosovo će dati privremena dokumenta Albancima koji su se doselili 1990-ih

+100%-

Odluka MSP tzv. Kosova da izda privremena dokumenta građanima koji su u „vanrednoj situaciji“, odnosi se većinom na žitelje opština Bujanovac, Preševo i Medveđa

 

To jest, onima koji su „pravno nevidljivi“ od 1990-ih godina kada su otišli na Kosovo gde nisu dobili status izbeglica, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa.

 

Mustafa je za agenciju Beta izjavio da ta odluka koju je u ponedeljak potpisao kosovski ministar inostranih poslova Ekrem Mustafa, verovatno neće imati efekta na žitelje Bujanovca, Preševa i Medveđe koji imaju dokumenta Republike Srbije. Rekao je da ta odluka ne predstavlja mogućnost za dobijanje kosovskog pasoša.

 

„Odluka se odnosi na izdavanje privremene dokumentacije građanima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koji žive na Kosovu, gde su se iselili zbog ratova, a koji su do sada bili pravno nevidljivi jer nikada nisu bili registrovani kao izbeglice i nisu mogli da rešavaju svoje svakodnevne životne probleme. U isto vreme ti građani su u Srbiji dobili status ‘pasivizacije prebivališta’ odnosno nisu mogli da dobiju dokumenta ni iz Srbije“, kazao je Mustafa.

 

Mustafa je rekao da će na osnovu odluke kosovskog Ministarstva inostranih poslova ti građani moći da dobiju bar jedan dokument, dok ostaje da se vidi kakve će posledice ta odluka imati na prava žitelja opština Bujanovac, Preševo i Medveđa u budućnosti.

 

„Ti ljudi su do sada bili pravno nevidljivi i u Srbiji, gde zbog pasivizacije mesta prebivališta nisu mogli da upravljaju svojom imovinom ili nasledstvom, uskraćeno im je bilo pravo da glasaju kao i druga civilna prava“, rekao je Mustafa. Po njegovim rečima najviše takvih slučajeva ima u opštini Medveđa „gde je zbog pasivizacije mesta prebivališta broj Albanaca koji su upisani u jedinstveni birački spisak prepolovljen u odnosu na broj iz 1990-ih godina“.

 

Izvor: B92

Kategorije: Albanska zajednica