MUSTAFA POLITIZOVAO NABAVKU UDŽBENIKA ZA ŠKOLSKU 2022/2023 GODINU

+100%-

MUSTAFA POLITIZOVAO NABAVKU UDŽBENIKA ZA ŠKOLSKU 2022/2023 GODINU

Ministarstvo prosvete najoštrije je osudilo u julu 2022. godine postupak predsednika Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Ragmi Mustafe, koji je, tvrde, politizovao nabavku udžbenika za učenike, pripadnike albanske nacionalne manjine koji se obrazuju na albanskom jeziku u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.


Ministar prosvete Branko Ružić izrazio je veliko žaljenje što su iznete neistine i što nisu date kompletne i detaljne informacije o kupovini udžbenika na albanskom jeziku.


„Izražavam veliko nezadovoljstvo zbog duplih standarda i vaših objava na društvenim mrežama u kojima ističete da je nabavka udžbenika za učenike iz Preševa, Bujanovca i Medveđe isključivo zasluga tzv. Vlade Kosovo, a prećutkujete da ste besplatne udžbenike već dobili od Vlade Srbije”, poručio je Ružić u dopisu predsedniku Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, koji je naveo da je kosovska vlada za tu namenu izdvojila 255.000 evra.


Ružić je istakao da je duboko razočaran takvim delovanjem i izjavama koje, kaže, iskazuju samo nepoštovanje sopstvene države Srbije i njenog obrazovnog sistema, čiji je jedan od prioriteta unapređivanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina.


Ministar je poručio da Vlada Srbije obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnog obrazovanja od 1. do 8. razreda, i to od školske 2009/2010. godine. Pravo na besplatne udžbenike, prema Ružićevim rečima, u skladu sa odgovarajućom odlukom Vlade imaju određene kategorije učenika, među kojima je i veliki broj koji pohađa nastavu na albanskom jeziku.


On je naveo da su obezbeđeni besplatni udžbenici za učenike prvog ciklusa od 1. do 4. razreda za predmete – matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.


Takođe, esplatni udžbenici obezbeđeni su za učenike drugog ciklusa od 5. do 8. razreda za predmete – matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.


„Licemerno je da navodite da je za 4.010 učenika obezbeđeno 31.839 udžbenika, kada su precizne informacije da je Vlada Srbije za školsku 2022/2023. obezbedila i podelila besplatne udžbenike za 2.933 učenika, pripadnika albanske nacionalne manjine”, rekao je Ružić.


Ružić je podsetio i na razgovore u Ministarstvu i u Bujanovcu na temu odobravanja udžbenika za učenike albanske nacionalne manjine koji se školuju na maternjem jeziku, te na to da je Vlada Srbije usvojila Sporazum od sedam tačaka, među kojima jedna obuhvata obrazovanje.


„Na sastanku u Ministarstvu eksplicitno ste molili za pomoć Vlade za odobravanje udžbenika na albanskom jeziku. Uprkos neprihvatanju ponuđenih opcija prethodnih godina od strane Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja iznalazilo je rešenje za odobravanje udžbenika, kako učenici koji pohađaju nastavu na albanskom jeziku ne bi ispaštali ni u jednom momentu”, naveo je Ružić.


Naveo je i da je osim izdvojenih sredstava Vlade za plaćanje taksi za izdavačku kuću ‘Albas’ u iznosu od su 1.08 miliona dinara 2020 i 1.165.430,00 dinara 2021. godine, Ministarstvo uvažilo molbu Mustafe i odobrilo i ove godine još 19 udžbenika i udžbeničkih kompleta na albanskom jeziku za osnovne škole, čime su na raspolaganju za nastavu na albanskom jeziku 62 udžbenička naslova.


Ružić je naveo i da Koordinaciono telo Vlade za tri opštine već 13 godina besplatno dodeljuje školski pribor i đačke torbe đacima prvacima.


„Nije zgoreg spomenuti i činjenicu da imamo projekte sa OEBS-om, Koordinacionim telom i nevladinim organizacijama kojima pružamo podršku nastavnicima i učenicima na teritoriji ovih opština”, zaključio je Ružić u dopisu koji je uputio predsedniku Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, prenosi Tanjug.

 

 

Izvor: politika.rs

Foto: politika.rs