Na festivalu u Sutjesci Rumuni iz cele Vojvodine

+100%-

Na festivalu u Sutjesci Rumuni iz cele Vojvodine

 

 

U Sutjesci je otvoren 57. Veliki festival folklora Rumuna iz Srbije – Vojvodine, na kome je nastupilo više od hiljadu učesnika. Svečanom otvaranju prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine Danijel Petrović, predstavnici ambasade Rumunije, predstavnici pravoslavne crkve i drugi brojni gosti.

 

Veliki festival folklora Rumuna u Vojvodini održan je 57. put. Festival je trajao tri dana, a nastupilo je više od hiljadu učesnika – folklornih ansambala, horova, vokalnih i instrumentalnih solista i orkestara. Predsednik Izvršnog veća festivala Dorel Čina istakao je da je ovo najznačajnija kulturna manifestacija Rumuna iz Vojvodine, koja je tokom četiri decenije postojanja doprinela očuvanju i promovisanju nacionalnog identiteta Rumuna sa ovih prostora.

 

– U Sutjesci, sva bogatstva narodnih nošnji, kao i talentovani interpretatori, kroz harmonične i autentične pesme prenesene iz generacije u generaciju, podsetiće nas na sva bogatstva koja poseduje naša rumunska kultura. Bićemo svedoci jednog imaginarnog putovanja kroz raznolikost Banata, Ardeala, Transilvanije, Oltenije i Krišane. Festival daje život selima gde gazduje, kao i selima koje učestvuju – rekao je Dorel Čina, predsednik izvršnog veća festivala.

 

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak, pohvalio je činjenicu da se takva manifestacija organizuje 57. put, jer ona znači negovanje tradicije i očuvanje identiteta jedne nacionalne zajednice.

 

– Nadam se da će ova slika najbolje pokazati koliko se dobro i lepo čuva tradicija i koliko se glasni peva na srpskom i rumunsko jeziku ovde u Sutjesci – rekao je državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak.

 

 

Festival je svečano otvorio Danijel Petrović, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, koji je istakao da su scenom festivala prošle desetine hiljada učesnika, koji su imali misiju da očuvaju i sačuvaju kulturu i jezik, kao i tradiciju Rumuna sa ovih prostora.

 

– Ova manifestacija je dokaz da, kad smo svi složni i organizovani, možemo da sa ponosom prikažemo našu tradiciju i kulturu. Treba da se ponosimo što je festival stigao do 57. izdanja, i nadam se da ćemo se zajedno truditi da stignemo do 157. izdanja. Zahvaljujem svima koji su pomogli da se festival organizuje, kao i amaterima koji su se spremali celo leto da pokažu ono najbolje – rekao je Danijel Petrović, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

 

Organizatori festivala su Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine, MZ Sutjeska, a uz finansijsku podršku opštine Sečanj, Ministarstva kulture, Sekretarijata za sport i omladinu i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

 

Izvor: RTV Pančevo