NA IZBORIMA ZA NACIONALNE SAVETE UKUPNO 456.199 BIRAČA

+100%-

NA IZBORIMA ZA NACIONALNE SAVETE UKUPNO 456.199 BIRAČA

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je 10.novemba 2022. godinbe konačan broj birača na neposrednim izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina, raspisanim za 13. novembar 2022. godine.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević objasnio je da je Komisija 15 dana pre izbora utvrdila da je broj birača 454.807, ali pošto su u međuvremenu vršeni upisi i ispisi pripadnika nacionalnih manjina u poseban spisak, sada konačan broj iznosi – 456.199. Samim tim, RIK je izmenio odluku o ukupnom broju glasačkih listića koji će biti štampani, a koji podrazumeva da se listići štampaju u odnosu na ukupan broj birača, plus „rezerva“. Tako će za izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina biti 457.565 glasačkih listića.


Dimitrijević je podsetio da večeras u ponoć počinje izborna tišina, koja traje do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 13. novembra u 20 sati.


Naveo je i da će rezultati izbora biti objavljivani na ekranima u RIK-u, u realnom vremenu, kao što je bio slučaj i sa izborima 3. aprila 2022. godine.


Komisija je danas dodelio i poslanički mandat Branislavu Josifoviću, sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, koji će u skupštinskim klupama zameniti Marka Kešelja, koji je podneo ostavku.


Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da će ta institucija sa posebnom pažnjom pratiti redovne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koji će biti održani u nedelju 13. novembra na 949 biračkih mesta u Srbiji. On je istovremeno pozvao pripadnike nacionalnih manjina da mu se obrate ukoliko dođe do kršenja njihovih izbornih prava. Pašalić podseća da članove za nacionalne savete biraju 23 nacionalne manjine, od kojih je 19 ispunilo uslove za neposredne izbore, a četiri nacionalne manjine će svoje članove birati putem elektorske skupštine.


Nacionalni saveti kao tela manjinske samouprave ostvaruju svoja ovlašćenja u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisama, te Zaštitnik građana poziva pripadnike nacionalnih manjina da iskoriste svoje biračko pravo i izađu na izbore u što većem broju.


Prema zaključenom posebnom biračkom spisku utvrđeno je da je 19 nacionalnih manjina ispunilo uslov za neposredne izbore (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, ruska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska, češka), dok četiri za izbore putem elektorske skupštine (goranska, makedonska, crnogorska i hrvatska), s tim da Izvršni odbor Saveza jevrejskih opština Srbije po zakonu vrši funkciju nacionalnog saveta i ne učestvuje u izbornom procesu.



 

Izvor: Blic/Tanjug

Foto: Tanjug