Nacionalni praznik Rusina u Srbiji

+100%-

Nacionalni praznik Rusina u Srbiji

 

Danas, 17. januara, obeležava se Nacionalni praznik Rusina u Srbiji, kao podsećanje na dan kada je 1751. godine savetnik carice Marije Terezije i administrator Kraljevsko-državnog Bačkog distrikta u Somboru Franc Jozef de Redl potpisao prvi zvanični dokument – Ugovor o naseljavanju 200 grkokatoličkih rusinskih porodica na tadašnju pustaru Veliki Krstur.

Ovaj dan je već više decenija prihvaćen kao dan zvaničnog doseljavanja Rusina na ove prostore, iako su, prema istorijskim izvorima, prvi doseljenici-Rusini iz Hornjice u manjem broju ovde došli oko 1945. godine.

 

Odluku o datumu Nacionalnog praznika Rusina u Srbiji, kao i o drugim nacionalnim simbolima – grbu i zastavi, doneo je drugi saziv Nacionalnog saveta (NS) Rusina u aprilu 2007. godine. Odluku o svečanoj pesmi Rusina u Srbiji „Braća Rusini“ doneo je treći saziv NS 2010. godine, a pomenute odluke donete su na osnovu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Srbiji.

 

Prva Centralna svečanost povodom praznika održana je u januaru 2008. godine u Novom Sadu, a zatim se svake godine održavala u drugom mestu. Ove godine domaćini Centralne proslave bili su Bikićani.

 

Osim Centralne, u područnim kancelarijama NS, odnosno u skoro svim mestima gde žive Rusini u Srbiji, povodom praznika se održavaju prigodni programi i prijemi.

 

Izvor: Ruske slovo