NACIONALNI SAVET ROMSKE NACIONALNE MANJINE: DISKRIMINACIJA ROMA U SMEDEREVSKOJ PALANCI

+100%-

NACIONALNI SAVET ROMSKE NACIONALNE MANJINE: DISKRIMINACIJA ROMA U SMEDEREVSKOJ PALANCI

Nacionalni savet romske nacionalne manjine pozvao je nadlažne organe da po hitnom postupku reaguju i istraže sve okolnosti pod kojima je izvršena diskriminacija romskog stanovništva u Smederevskoj Palanci.


Kako je naveo Nacionalni savet romske naciolane manjine na svom Fejsbuk profilu, u noći između subote i nedelje ( 13. i 14. novembra 2021. godine), grupi momaka romske nacionalnosti nije dozvoljen ulaz u noćni klub JALOUSIE – GENTLEMAN CLUB, poznatiji kao diskoteka MB u Smederevskoj Palanci od strane vlasnika diskoteke, Predraga Veličkovića, zvanog Murca.


“Iako su se mladići ljubazno obratili pripadnicima obezbeđenja i pomenutom gazdi lokala, pokazali KOVID – pasoše i lične karte, obezbeđenje i vlasnik lokala su im odgovorili da je ulaz zabranjen Romima i da im “ne trebaju crni ljudi” kao gosti diskoteke. Uz niz pogrdnih reči upućenih mladićima romske nacionalnosti, oterani su od ulaza. Slučaj je prijavljen PS u Smederevskoj Palanci i očekuje se reakcija nadležnog tužilaštva i nezavisnih institucija kao što su Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnik građana”, naveli su u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine.


Pozivu nadležnim organima danas se odazvala institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koja je pozvala predstavnike Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine da podnesu pritužbu povodom slučaja u Smederevskoj Palanci gde su, kako se u saopštenju Saveta navodi, pripadnici romske nacionalne manjine diskrimnisani.


“Poverenik podseća da je svaki oblik diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti zakonom zabranjen a šta se konkretno dogodilo u Smederevskoj Palanci biće utvrđeno posle sprovedenog postupka”, navodi se na Fejsbuk profilu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

 

 

Izvor: danas.rs

Foto: danas.rs