NACIONALNI SAVJET NA 43. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA

+100%-

NACIONALNI SAVJET NA 43. MEĐUNARODNOM SAJMU TURIZMA

Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine, je 31. marta 2022. godine, u okviru izložbenog prostora Vojvodine, svojim učešćem i aktivnim programom prezentirao crnogorsku nacionalnu zajednicu u Vojvodini i Srbiji.

 

Učesnike i posetioce Beogradskog sajma, je pozdravila Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević.

 

Miloševićeva navodi da „ Ono što je specifičnost Vojvodine kroz vekove, jeste suživot sa brojnim nacionalnim zajednicama – nacionalnim manjinama, što nas je učinilo bogatijima i na ponos je svima, jer je to nešto što negujemo sa posebnim pijatetom“.

 

Ona je dodala, da sekretarijat kao suosnivač, sa nacionalnim savjetima nacionalnih manjina i pet zavoda za kulturu nacionalnih zajednica, finansira negovanje i čuvanje jezika, pisma, obrazovanja, folklora i verskih običaja, jer sve to čini njihov indetitet.


Pozvala je posetioce sajma da se u tu lepezu vojvođanskog bogastva kroz predstavljanje svake nacionalne zajednice ponosob i sami uvere.

 

O svojoj delatnosti govorili su i predstavnici makedonske i crnogorske nacionalne manjine. Naš nacionalni savjet je predstavljao Milun Čurovič, član Izvršnog odbora Nacionalnog savjeta.


Gosti našeg štanda su bili: njena ekselencija Konzulkinja Crne Gore u Srbiji Nevenka Ćirović, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i mnogi drugi.


U kulturnom programu Nacionalnu zajednicu crnogorske nacionalne manjine je promovisao KUD „P.P. Njegoš“ iz Lovćenca.

 

 

Izvor: NSCNM

Foto: NSCNM