Nagrađeni najbolji učenici u nastavi na bosanskom jeziku

+100%-

Bošnjačko nacionalno vijeće nagradilo je 28. juna učenike generacije u školama u Sandžaku koji se obrazuju na bosanskom jeziku, kao i učenike koji su ostvarili najbolje rezultate na republičkom takmičenju iz bosanskog jezika.

 

Od 26 osnovnih škola u Sandžaku u kojima se nastava odvija i na bosanskom jeziku, 19 škola za učenika generacije ima učenika koji je u nastavi na bosanskom jeziku.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije realizuje općinska i Republičko takmičenje iz bosanskog jezika kako bi učenici pokazali i transparentno svoje znanje iz maternjeg im jezika. Domaćin ovogodišnjeg Republičkog takmičenje bila je OŠ „Avdo Međedović“ iz Novog Pazara, a učestvovao je 121 učenik.

 

Implementacija nastave na bosanskom jeziku u sandžačkim školama počela je 2013. godine kada se uključilo 4545 učenika. Svaka naredna godina bila je uspješnija od prethodne te tako u 2018/2019. godini nastavu na bosanskom jeziku pohađalo je 15 761 učenik u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Brodarevu.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica