Nastava na bosanskom će početi – čekaju se udžbenici

+100%-

Nastava na bosanskom će početi – čekaju se udžbenici

Više od 68 odsto Bošnjaka u Sandžaku izjasnilo se da njihova deca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, koja će, prema rečima predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Esada DŽudževića startovati 2. septembra iako, kako kaže, ima puno problema birokratske prirode.
white

Čekaju se još udžbenici, pravilnici, mada se za nastavu na bosanskom opredelilo 4.088 đaka od oko 6.000 u opštinama Novi Pazar, Tutun i Sjenica, rekao je DŽudžević na konferenciji za novinare i naveo da u nekim prijepoljskim školama postoji opstrukcija i da su odbile da sprovedu anketu među roditeljima.

white
„U ovim opštinama nastava na bosanskom kreće 2. septembra i to u 1. i 5. razredu osnovne i 1. razredu srednje škole“, rekao je on.
white
Međutim, kako kaže, ceo proces je usporen zbog redukcije kapaciteta u Ministarstu prosvete i zbog činjenice što nadležni zavod još nije dao pozivitno mišljenje na pravilnik o stručnoj spremi i vrsti obrazovanja nastavnika.
white
Takođe, još nisu odobrni ni svi predlozi nastavnih planova i programa, kao ni udžbenici. Za sada 19 udžbenika čeka na odobravanje, rekao je DŽudžević i naveo da će, ukoliko budu prinuđeni morati da uvezu udžbenike iz BiH.

Kako je rečeno na konferenciji, u Veću su pripremili i 14 prevoda za opšteobrazovne predmete za osnovnu školu ali nema odogvora iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da li su odobreni.
white
Predsednik Odbora za obrazovanje pri Veću prof. Elijas Rebronja rekao je da u veću čine sve u saradnji sa izdavačkim kuhama da udžbenici stignu na vreme.
„Ako kasni štampa to nije razlog za odlaganje početka nastave“, rekao je Rebronja i naveo da će u tom slučaju nastavnici deci diktirati lekcije.
white
U Bošnjackom nacionalnom veću ukazuju i na, kako kažu, problem koji stvara razjedinjena islamska zajednica.
white
Imamo dve islamske zajednice pa se ne zna sa čije će liste biti nastavnici veronauke, rekao je Džudžević

white