Nastava na bosanskom jeziku jača multietičnost u sandžačkim školama

+100%-

Nastava na bosanskom jeziku jača multietičnost u sandžačkim školama

 

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća posjetila je srednje škole Gimnaziju, Tehničku školu, Ugostiteljsko turističku školu, Ekonomsko-trgovinsku školu i Školu za dizajn tekstila i kože u Novom Pazaru u čast početka nastave na bosanskom jeziku.

 

Delegacija Vijeća u sastavu: Esad Džudžo potpredsjednik Vijeća, Hasim Mekić predsjednik Izvršnog odbora, Mevluda Melajac predsjednica Odbora za informisanje uručili su direktorima škola Čitanku za I razred srednje na bosanskom jeziku, Sandžački rječnik, autorice Šefke Begović Ličina, Monografiju Sandžaka, autora Muhedina Fijuljanina i komplete Rječnika bosanskog jezika autora Dževada Jahića. Direktor Gimnazije oformio je tim u sastavu Melida Rebronja pretsjednica Društva za bosanski jezik i književnost, Nazlija Aljušević, profesorica historije i Hajrudin Zogić profesor matematike koji će pratiti kvalitet nastave na bosanskom jeziku. Planirano je da tim bude proširen po jednim profesorom iz ostalih srednjih škola iz Novog Pazara.

 

Potpredsjednik BNV-a Esad Džudžo zaključuje da postoji veliko interesovanje za nastavu na bosanskom jeziku i kod direktora i kod nastavnika, učitelja i profesora ali i kod roditelja i djece što se dokazuje i ovogodišnjim rastom učenika koji pohađaju bosanski jezik u tri Sandžačke Opštine, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. „Uvođenje nastave na bosanskom jeziku je izazov za cijeli lanac aktera. Izazov koji sve nas tjera da dublje istražimo bosanski jezik i bošnjačku kulturu, istovremeno, nastava na bosanskom jeziku jača multietičnost u sandžačkim školama.“, dodaje potpredsjednik Džudžo.

 

Izvor: BNV