Nastava na bosanskom jeziku ulazi u sedmu školsku godinu

+100%-

Nastava na bosanskom jeziku ulazi u sedmu školsku godinu

Bošnjačko nacionalno vijeće osuđuje neprijateljsku kampanju srpskih medija i njihovih satelita u Sandžaku usmjerenu na zaustavljanje procesa nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku te negiranje bosanskog jezika i identiteta Bošnjaka.

 

Timovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sastavljeni od eminentnih stručnjaka u oblasti obrazovanja, su još u junu 2018. godine u zakonom propisanom roku dostavili Ministarstvu prosvjete reformisane programe nastave za školsku 2019/2020 za drugi i šest razred osnovne škole na odobrenje. Isti programi su do kraja 2018. godine, ocijenjeni najvišom ocjenom, odobreni i objavljeni u Službenom glasniku Republike Srbije (Prosvjetni glasnik).

 

Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku je počela 2013/2014 školske godine i to za prvi i peti razred osnovne, te prvi razred srednjih škola. Nastava na bosanskom jeziku po podacima iz školske 2018/2019. godine odvija se u 39 obrazovno-odgojnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju. To uključuje 26 osnovnih škola, 10 srednjih škola i 3 predškolske ustanove. Ukupan broj učenika je 15 671, sa tendencijom daljeg rasta.

 

Za nastavu na bosanskom jeziku u pripremnom predškolskom programu, osnovnim i srednjim školama u upotrebi je 200 udžbenika od kojih su 52 autorska udžbenika i 148 prevedena udžbenika, što je sam po sebi dovoljan podatak uspješnosti i brzog napretka implementacije nastave na bosanskom jeziku.

 

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva javnost, a naročito roditelje učenika u nastavi na bosanskom jeziku, da ne potpadaju pod uticaj manipulacija srpskih medija i njihovih satelita u Sandžaku. Bošnjačko nacionalno vijeće podsjeća Bošnjake na značaj nastave na bosanskom jeziku za očuvanje bošnjačkog nacionalnog i regionalnog sandžačkog identiteta. Zlonamjerni medijski naslovi o kašnjenju udžbenika se objavljuju sa ciljem osporavanja obrazovanja na bosanskom jeziku koje je u procesu stalnog usavršavanja.

 

Izvor: BNV

Kategorije: Bošnjačka zajednica