Neće biti revizije Akcionog plana za nacionalne manjine

+100%-

Neće biti revizije Akcionog plana za nacionalne manjine

 

nacionalni_saveti_21-10-_1Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić poručila je da neće biti revizije Akcionog plana za nacionalne manjine, koji je inače deo Poglavlja 23 u pregovorima za pristupanje EU.

 

Brnabić je, nakon sastanka sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina, objasnila da ne postoji razlog za reviziju ovog dokumenta, i dodala da je to plan koji je donet konsenzusom i u čijoj su pripremi učestvovali predstavnici 21 nacionalne manjine.

 

Ona je naglasila da su do nekog trenutka u izradi plana učestvovali predstavnici Bošnjačke nacionalne manjine, koji su se onda sami isključili iz daljeg rada.

 

Reviziju tog plana predložio je predsedavajući Koordinaciji nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sulejman Ugljanin, koji nije došao na sastanak.

 

Brnabić je istakla da je Srbija potvrdila da je lider u Evropi u poštovanju manjinskih prava i da namerava da tako i ostane.

 

Velika stvar po kojoj se Srbija razlikuje u poštovanju prava nacionalnih manjina od mnogih drugih zemalja, pa i onih u Evropskoj uniji, jeste ta što je naša zemlja institucionalizovala mehanizam za saradnju sa nacionalnim manjinama kroz nacionalne savete, ukazala je ona. Ministarka je naglasila da je to mehanizam koji je prepoznat i od strane Evropske unije, Saveta Evrope i OEBS-a, kao jedan od najboljih za zaštitu prava nacionalnih manjina.

 

Prema njenoj oceni, Vlada je u prethodnom periodu puno uradila na razvoju dijaloga i obezbeđivanju razvoja prava i sloboda nacionalnih manjina, sarađujući sa nacionalnim savetima na Akcionom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji je usvojen u martu ove godine.

 

Brnabić je naglasila da je puna implementacija tog akcionog plana trenutno najvažniji zadatak, uz napomenu da se resorno ministarstvo u tom pogledu oslanja kako na nacionalne savete, tako i na institucije, kao što su poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

nacionalni_saveti_21-10-_2

Pred našom zemljom je, kako je podsetila, i rad na izmenama i dopunama dva važna zakona – Zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

 

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović rekla je da to telo prati implementaciju Akcionog plana za nacionalne manjine, i da je već počelo da priprema prvi izveštaj o sprovođenju tog plana, koji se odnosi na period do kraja juna 2016. godine i koji će biti predstavljen krajem ovog meseca.

 

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da je država puno učinila u oblasti unapređenja sistema zaštite i ostvarivanja prava nacionalnih manjina.

 

Izvor: Kancelarija za ljudska i manjinska prava

 

 

Kategorije: Arhiva, Sedam dana