NEGOTINSKA „GERGINA“ NASTAVLJA RAD NA OČUVANJU KULTURNE BAŠTINE VLAHA

+100%-

NEGOTINSKA „GERGINA“ NASTAVLJA RAD NA OČUVANJU KULTURNE BAŠTINE VLAHA

Očuvаnje kulturnog nаsleđа, koje uključuje i muzičku i jezičku trаdiciju Vlаhа u Negotinskoj i Timočkoj Krajini, kroz tradicionalne manifestacije, istraživanja, publikovanje nematerijalnog kulturnog nasleđa Vlaha i u 2023. godini biće okosnica aktivnosti Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“, potvrđeno je na godišnjoj Skupštini ovog udruženja 6. februara 2023. godine.


Negotinska „Gergina“ i ove godine organizuje „Dane Gergine – Zîljilji Gerginji“ koje će odlikovati bogat program koje ovo udruženje priprema.


Na petim „Danima Gergine“, koji će biti održani od 10. do 14. aprila i koji su svojevrstan uvod u tradicionalni Festival vlaške muzike „Gergina 2023“, biće predstvljene dve nove knjige na vlaškom pismu.

– Odluka Nacionalnog Saveta Vlaha o usvajanju standarda vlaškog jezika, koja je izašla u Službenom glasniku je podstrek za nas iz Udruženja „Gergina“, da što više knjiga izdamo na vlaškom jeziku – kaže za Danas predsednik „Gergine“ dr Siniša Čelojević.


Reč je, kako kaže, o knjigama „Praova–lumja, adjeturlji, întîmplărilji – Prahovo-ljudi, običaji događaji“ i  „Kînćećilji nuašće đin vremja  nuouo – Savremena vlaška poezija“.

 

Knjiga posvećena Prahovu sadržaće oko 160 crno-belih fotografija od kojih su neke stare više od 100 godina, a uvod će biti na vlaškom, srpskom i nemačkom jeziku.


– „ Kînćećilji nuašće đin vremja nuouo – Savremena vlaška poezija“ sadrži pesme sedam autora koji pišu na vlaškom jeziku i sve će pesme biti prepevane na srpski jezik, jer želimo da ovo naše bogastvo predstavimo i srpskom narodu – ističe naš sagovornik. Dodaje da će udruženje za „Dane Gergine“ promovisati i kompakt disk sa izvornim vlaškim kolima iz Prahova „Uoriljidji la Praova“.


-Tim projektom čuvamo nematerijalno kulturno blago Vlaha iz Prahova, a izložbom vlaške nošnje Negotinske Krajine iz zbirke Milana Nikolića iz Kobišnice želimo da prikažemo bogastvo vlaške nošnje – naglašava dr Čelojević.


Programom ove tradicionalne manifestacije obuhvaćena je i izložba fotografija o turističkim lepotama Negotinske Krajine koju „Gergina“ organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Negotin, dok će u saradnji sa Radio televizijom Bor biti prikazan etnološki film “Običajurlji la Pašć – Uskršnji običaji“, koji prikazuje uskršnje običaje iz borskog kraja.


Predsednik udruženja dr Čelojević navodi i da će 14. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina 2023“ – Al đe 14. Festival internacionale muzike Vlahilor“ Gergina 2023“ biti održan 17. i 18. aprila, u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.


-Nastojaćemo da nastupe što kvalitetniji učesnici takmičarske i revijalne večeri iz Srbije i drugih zemalja gde žive Vlasi i time održimo visok umetnički nivo – naglašava dr Siniša Čelojević.


Prijava za učešće na Festivalu „Gergina“ moguća je do 17. marta, a na takmičarskoj večeri nastupaju mladi vokalni solisti i instrumentalisti starosti do 25. godina.

Prema propozicijama festival, izvode se isključivo izvorne vlaške pesme, vlaške melodije i vlaška kola, a nastup je u kompletnoj vlaškoj nošnji sa opancima.


Takmičare ocenjuje stručni žiri koji čine prof. dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog. Marija Vitas etnomuzikološkinja i Maja Stojanović, profesor u Umetničkoj školi „S. Mokranjac“ Negotin, koji će odlučiti kome će pripasti festivalske nagrade.


Nagrađuju se najbolji vokalni solista, najbolji instrumentailista, najbolji takmičar van Srbije za negovanje vlaške izvorne muzike, a najbolji takmičar festivala dobija plaketu „Božidar Janucić“. Drugo veče Festivala je revijalnog karaktera i na njemu nastupaju najbolji vokalni solisti i instrumentalisti vlaške muzike.

 

 

Izvor: danas.rs

Foto: danas.rs