Nemci u Vojvodini pola veka čekaju obeštećenje

+100%-

Nemci u Vojvodini pola veka čekaju obeštećenje

 

„Znam samo da mi je mama pričala da su jednog dana došli, ne znam ni ko ni zašto, izbacili nas iz naše kuće i tako peške, celu familiju, oterali u logor u Gakovu“, ispričala je Radiju Slobodna Evropa Katarina Gertner, Nemica rođena u Kljajićevu pored Sombora.

 

Ona je stekla pravo na obeštećenje koje država Nemačka uplaćuje za one Nemce koji su upravo zbog svoje nacionalne pripadnosti tokom i nakon Drugog svetskog rata (od 1939. do 1956. godine) bili zatvarani u logore, a mnogi među njima tamo i umrli. Rok za prijavljivanje za ovu vrstu nadohnade ističe krajem ove godine.

 

„Imala sam tek godinu i po tako da se faktički skoro ničeg ne sećam. Iz logora se vratio samo deo porodice – moja baba i deda, prababa, pradeda. Dosta rođaka je umrlo tamo. Oni su sahranjeni u neku od masovnih grobnica. Ni dan-danas ne znam gde je njihov grob. Kada su nas pustili iz logora, nismo se imale gde vratiti, jer su nam oduzeli i kuću i salaš i vinograd, što nam nikada nije vraćeno“, seća se Katarina Gerner.

 

Ona smatra da je ova odluka lep gest nemačke države, ali da je stigla isuviše kasno, i da ju je trebalo mnogo ranije doneti.

 

Rok za podnošenje zahteva za odštetu koju će Nemačka jednokratno isplatiti građanima nemačke nacionalnosti van matične zemlje ističe krajem godine. Reč je o odšteti koju Nemačka uplaćuje. Podaci govore da je u nekoliko desetina sabirnih logora u Vojvodini živote izgubilo oko 20.000 tadašnjih podunavskih Švaba.

 

Ceo članak možete pročitati na sajtu Slobodna Evropa.