Neophodna standardizacija romskog jezika

+100%-

Neophodna standardizacija romskog jezika

U Srbiji postoji politička volja za standardizaciju romskog jezika koji će omogućiti očuvanje indetiteta romskog naroda, rečeno je na konferenciji o standardizaciji romskog jezika na prostorima zapadnog Balkana, koja se održala u Beogradu 24. aprila 2013.godine.

white
Apsolutno postoji politička volja i zato je zakazana konferencija. Biće još sastanaka na kojima ćemo razgovarati o narednim zadacima koji su potrebni da se već u septembru uvede u školama predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture„, rekao je zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Acković.

white

On je naveo da je cilj konferencije „Standardizacija romskog jezika“, na kojoj učestvuju i predstavnici Roma iz Srbije, Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, da se iznađu potrebe za standardizaciju romskog jezika započete još 1971. godine i dodao da je odlučeno da se ubrzanije počne sa radom kako bi predmet romski jezik i kultura bio uveden u osnovne škole i to ne samo u Srbiji.

white

Standardizacija romskog jezika je ozbiljna stvar i mora da postoji politička volja za nju„, rekao je predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović i dodao da se polako vrši tiha asimilacija romske nacionalne manjine tako što sami Romi kada se iseljavaju iz mahala zaboravljaju svoj maternji jezik i gube indetitet.

white

Prema njegovim rečima, postoji nekoliko dijalekta koji se razlikuju i koji ne dovode do toga da se Romi nerazumeju, ali se razlikuju taman toliko da se ne može izvršiti standardizacija romskog jezika na način koji odgovara prostorima na kojima živimo.

white

On je naveo da je cilj da se u standardizaciju uključe i regioni.
Nama nije potrebno samo izvršiti standardizaciju romskog jezika u Srbiji i da komuniciram između sebe,već hoćemo da taj standardni jezik omogući komuniciranje i sa onim Romima u Nemačkoj, Španiji i Turskoj„, rekao je Mihajlović.

white

On je naveo i da to nije uslov za ono što se priprema kada je u pitanju obrazovni sistem u Srbiji, a to je uključivanje predmeta romski jezik sa elementima nacionalna kulture.

white

U okviru dvodnevne konferencije u Narodnoj biblioteci Srbije organizovana je izložba „Pisana reč o Romima i na romskom“ na kojoj je bilo izloženo više od 500 knjiga na romskom i o Romima, nekoliko desetina originalnih dokumenata, kao i 2.500 skeniranih dokumenata o jeziku i kulturi Roma.

white

U Narodnoj biblioteci otvoren je romski kutak u kome se nalaze knjige na romskom jeziku i o Romima.

white

Oznake: Romi, romski jezik