Njilaš: U Vojvodini ove školske godine 232 hiljade dece

+100%-

Njilaš: U Vojvodini ove školske godine 232 hiljade dece

 

 

Nova školska 2017/2018. godina za oko 232 hiljade dece i đaka na teritoriji Vojvodine, počinje sutra, 1. septembra, u 44 predškolske ustanove, 383 osnovne škole i 131 srednjoj školi, rekao je pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš.

 

Po njegovim rečima, sekretarijat na čijem je čelu, u ovoj godini, s ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovno vaspitnog rada, izdvojio je znatna sredstva koja su do sada dostigla 589 miliona dinara.

 

Ta sredstva su se koristila za razne namene, kao što su redovne aktivnosti, programi i projekti, zatim za podizanje kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada, za izradu tehničke dokumentacije i saniranje i popravke zgrada, kao i za regresiranje prevoza učenika srednjih škola na teritoriji Vojvodine“, rekao je Njilaš.

 

Istakavši da je obrazovanje u Vojvodini zasnovano na dugoj tradiciji i njenim specifičnostima kao multikulturalne, višejezične i višekonfesionalne sredine, Njilaš je rekao da se zbog toga naročito vodilo računa prilikom izrade školskog kalendara, koji je poseban u AP Vojvodini.

 

„Tako se u školskoj 2017/18, prvo polugodište završava u petak, 22. decembra 2017, a drugo počinje u sredu 10. januara 2018. Učenici će u drugom polugodištu, koje je vremenski duže u odnosu na prvo, imati prilike da se odmore i tokom dva kratka raspusta“, kazao je Njilaš.

 

Njilaš je istakao da resorni sekretarijat ulaže napore da se kroz obrazovni sistem u Pokrajini zadrži i unapredi ostvarivanje prava nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica na obrazovanje na svom maternjem jeziku.

 

Pripremni predškolski programi i obrazovno vaspitni rad u osnovnim i srednjim školama, pored srpskog, ostvaruje se i na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, dvojezički u nacionalno mešovitim sredinama, kao i na stranim jezicima ako je reč o bilingvalnoj nastavi, koju trenutno pohađa 1409 dece i učenika u 14 ustanova“, dodao je on.

 

Poželevši deci i đacima da budi marljivi i istrajni u obogaćivanju svog znanja i u ovoj školskoj godini, on je najavio da će sutra, 1. septembra, biti objavljen konkurs za dodelu pokrajinskog priznanja „Dr Đorđe Natošević“ i pozvao ustanove i pojedince u obrazovanju da iskoriste mogućnost da do 30. septembra predlože kandidate za to priznanje.

 

Izvor: RTV Vojvodina

Foto: RTV Vojvodina

 

 

Kategorije: Sedam dana